Ordre, ordre i més ordre

Ordre. Que vol dir una cosa tan bàsica com seguretat. Aquest és el guió que s’imposa a Europa a partir dels dramàtics dies de París. Controls. Lleis més dures. Més policies. Sospites, desconfiances, vigilància… Seria estúpid negar que això és el que ara cal fer. La qüestió és sempre amb quina intensitat, amb quin objectiu últim, amb quina data de caducitat i amb quines supervisions. Però ara toca, sens dubte, protegir-nos: el terrorisme és real. 

Tanmateix, podem quedar-nos aquí, ben fortificats i en actitud de defensa, o anar una mica més enllà. El terrorisme és una magnífica excusa per augmentar els controls sobre les persones i fer-ho sense gaires protestes: en les situacions d’emergència, se’ns passen les manies. Però després, quan acaba l’emergència, les mesures excepcionals no tenen marxa enrere, ja s’han instal·lat en la normalitat quotidiana. I els canvis en les lleis ja es queden per sempre, com la cosa més normal del món: penes més dures, menors garanties, menys controls, més discrecionalitat, més serveritat… 

Espanya ha evolucionat en pocs anys cap a un model més autoritari: aquí confonem, des de sempre, la duresa amb el rigor, amb la seriositat. Però Europa també va emprenent aquesta mateixa deriva, tot i que amb un estil molt diferent de l’espanyol: són societats menys cridaneres, però també molt més exigents amb els seus governants. I més serioses, per suposat. Tanmateix, la tendència general és similar: amb l’excusa de fortificar la fortalesa, apareixen noves formes de control. Que tard o d’hora es giraran en contra nostra. Sempre passa igual. 

Les societats no vigilants, no exigents amb els seus drets, acaben essent vigilades i un dia se n’adonen de que ja no tenen aquells drets… Ara mateix sembla impensable, sí. Però donem-nos tres o quatre anys…

(13 gener 2015)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes