L'aire fresc de Benoît Hamon

Perillosos esquerranosos. Sospitosos habituals. Heterodoxes, inconformistes i rarets… Sí, però, fan més olor de futur que de passat. És el cas de Jeremy Corbyn, a Gran Bretanya, o de Bernie Sanders, als USA. Polítics d'esquerres, més o menys amb l'etiqueta de socialistes, que no es resignen al desballestament definitiu de la socialdemocràcia en mans de “coses” com el “susanisme” o el “felipisme” o de personatges que no han estat res més que enterradors: Hollande o Manuel Valls. O de polítics grisos com l'alemany Schultz, que aspira com a molt a una cadira al proper govern de Frau Merkel i a fer "grans coalicions" fins al final dels temps o fins que Alemanya acabi d'arruïnar Europa sencera.

Una d'aquestes promeses és Benoît Hamon, el bretó que ha guanyat les primàries socialistes a França enmig d'una gran indiferència: es veu a venir una patacada històrica, guanyada a pols. Tanmateix, aquest francès fa olor de nou, tot i que de nou no en té res i d'antisistema encara menys.

Aquí, si miréssim més cap a França i Europa que cap a Madrid, Bilbao o Sevilla, en podríem prendre nota. Però això de mirar cap a París ja no es porta, què hi farem, més aviat estem obsessionats en mirar-nos el melic i donar voltes a la roda, com els hàmsters...

Hamon té molts números per estavellar-se a les eleccions, però almenys està buscant el futur. Fins i tot ha tingut la gosadia de parlar de somnis i de dir que no té certeses absolutes, sinó només intuicions, propostes… 

Ha estat la sorpresa de la temporada. Aire fresc, mentre esperem l'arribada o no de l'onada de Marine Le Pen. Hamon ha captat per on van les coses: la lluita contra la precarietat dels joves i l'empobriment generalitzat, la necessitat de repensar el treball, de replantejar la política, de girar a l'esquerra sense sectarismes, de plantar cara a l'absoluta i indiscutible victòria neoliberal… I d'obrir-se a la diversitat de l'esquerra, cosa que l'esquerra no aprèn mai i així va.

Aquest “hamonisme” segurament no guanyarà eleccions però igual, qui sap, guanyarà una mica de futur. Caldrà seguir-lo… Mentrestant, a Catalunya i Espanya, les esquerres, llevat de quatre excepcions, continuen amb el seu "dia de la marmota"...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes