Donald Trump serà un gran polític (a pesar seu)

No tot el que fa Trump és una barbaritat. Prometia emocions fortes i està donant als americans i al món exactament el que va prometre. És un tio amb dos dallonses, cregut i sobrat, forrat de pasta, amb idees molt simples i un gust hortera… però, deixant de banda momentàniament el seu programa polític, ens equivocaríem molt si no valoréssim la seva gran virtut: està fent el que va dir que faria, està complint amb la gent que el va votar. Des d'Europa tendim a veure'ls com una colla d'idiotes que no saben el que els convé, a oblidar que va guanyar les eleccions i a dir rucades com la de Manuela Carmena, que el compara alegrement amb Hitler i es queda tan tranquil·la.

Aquesta perspectiva sectària, simplona i comodona impedeix veure altres coses.

De moment, amb més gesticulació que contingut real, en pocs dies Trump ha aconseguit escandalitzar i espantar, no gaire cosa més. Però no perd ni un minut: cada dia fabrica uns quants titulars del seu programa polític, com una màquina. Necessita encara una mica de temps per posar en marxa la seva agenda. I ho farà, mentre el seu país i el món estan en estat de “shock”.

Sí, sí, estem tots (bé, tots no, oi?) molt esverats amb les animalades que ens promet el president Trump. Que si és malvat, que si és impresentable, que si racista… i totes aquestes coses, d'acord. Però ell va a la seva i el soroll no l'espanta. Té idees pròpies, poques, però pròpies. I aprofitarà a fons els primers mesos, abans que no hi hagi reaccions organitzades que es plantegin seriosament parar-li els peus.

I on està la “no-barbaritat” en tot això? Molt simple i complex alhora: Trump ens està redescobrint la política. Es poden fer coses. Es poden canviar coses. El que cal és valor, tot i que en el seu cas es tracta més de temeritat. Però sap perfectament quin poder té un president que ha guanyat unes eleccions encara que no sigui per golejada, encara que el sistema tingui contrapesos i li puguin posar moltes traves.

Com funciona la cosa? El primer truc és no treure el peu de l'accelerador. El segon és no tenir res a perdre. El tercer, crear-te una imatge de líder poderós.

Així és com es posen en marxa les revolucions, les bones i les dolentes, i el mandat de Trump té tot l'aspecte d'una revolució d'aquelles que canvien el món, no forçosament per millorar-lo.

Sap on va. No té de tonto ni un pèl del seu pentinat estrambòtic.

Té idees, té una agenda política, té valor i està disposat a passar a la història per la porta gran, peti qui peti. Això no el fa invencible, però sí temible.

Mentrestant, les esquerres de mig món el posen de tots colors, l'insulten, anuncien l'apocal·lipsi i… no fan res, com de costum, perquè fa dècades que no saben on van: per acomodació, per resignació, per excessos ideològics…

Amb Trump pot passar el mateix que amb la revolució neoliberal: ha guanyat claríssimament la partida, a base d'idees clares, empenta i una bona dosi de joc brut.

Trump, vist des d'aquest punt de vista, pot acabar essent una benedicció: el seu mandat estarà ple de lliçons per a les esquerres, a condició de voler-les aprendre, cosa que està per veure. És més fàcil insultar-lo i protestar que treure conclusions intel·ligents.

Si ell pot, Obama també podia, per suposat, però va preferir passar vuit anys tocant la lira a dalt dels núvols.

Trump no és tan “cool” però va per feina. És un tauró perillosíssim, sí, entre altres raons perquè no està gens clar que s'acabi estimbant.

En qualsevol cas, qui vulgui canviar el món ja té un mestre, per nefast que sigui. Deixant de banda les formes, el fons i el circ, Trump és política en estat pur. I ens està oferint una gran lliçó, per a qui vulgui veure-la.

Menystenir-lo, com a Reagan, serà un gran error.



Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes