Poca broma amb Carrero Blanco

“El saben aquel...?” Hi havia un almirall que era el número dos del Caudillo, un home que era tan de missa, tan de missa, que va pujar al cel amb cotxe… Fa gràcia? Poca. I a sobre, per a gent nascuda a partir del 1975, té poc sentit, el mateix que fer un acudit sobre algun rei medieval o un emperador romà… Coses del passat. Tanmateix, a Espanya, no pots fer broma sobre Carrero Blanco, aquell militar que ETA va assassinar, ves a saber si amb la col·laboració d'alguns serveis secrets… Ja tenim una edat, o sigui que fem memòria: amb la seva mort, que no seré jo qui lamenti hipòcritament, va obrir-se el camí cap al final del franquisme i la transició democràtica. 

Doncs bé, fer acudits sobre aquell atemptat et pot sortir caríssim a l'Espanya del 2017. Poca broma. Cassandra, una noia de Múrcia, que publicava al Twitter acudits d'humor negre (com el de Zapata), ja sap de què va: l'amenacen amb dos anys i mig de presó, tres de llibertat vigilada i vuit d'inhabilitació. Tot per uns acudits que sí, eren d'un gust més aviat dubtós, com tot l'humor groller i barroer del món, però que no eren més que simples acudits. I quin és el problema? Ai, el problema! El seu delicte és humiliació envers les víctimes del terrorisme. 

No, no és broma. Absolutament seriós: a Espanya, per fer un acudit sobre Hitler et poc caure el pèl. Ah, que no va ser víctima del terrorisme, per desgràcia, sinó del diabòlic comunisme? Doncs res, posem que de Heydrich, un dels promotors de l'Holocaust, assassinat a Praga en un atemptat. Terrorista? Potser sí. Però qui ho lamenta, que no sigui nazi? 

Considerar víctima a Carrero Blanco és similar, igual d'obscè, de pornogràfic. Víctima, sí. A l'Espanya del 2017, el número dos del franquisme resulta que va ser, per a la fiscalia que està a les ordres del govern espanyol, una víctima del terrorisme. I fer acudits sobre les víctimes és lleig, sí, clar que sí, però catalogar l'ajudant i hereu de Franco com a víctima… 

En fi. El país dóna per al que dóna. Cassandra ja ho ha descobert. Millor que faci broma sobre els republicans enterrats al Valle de los Caídos o al voral de qualsevol carretera. Tampoc no seran acudits de bon gust, però segur que no li passa res.   

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes