Sempre ens quedarà Portugal

(29.11.2016) A Espanya hi ha govern de la dreta per a posem que... quatre o vuit anys, com a mínim. O per a més, qui sap. O per a tota l'eternitat. 

A França, la dreta és a punt de conquerir el poder, en gran part gràcies als abundosos mèrits del tàndem Hollande-Valls i de la febrada del lepenisme. 

A Alemanya, Merkel diu que vol repetir, i té tots els números per aconseguir-ho. 

A Itàlia, a l’espera de l’imprevisible referèndum de diumenge, tampoc no s’espera cap govern mínimament progressista. 

Ens queden Grècia i Portugal. La primera, amb en Tsipras de genolls, després de tantes falses lliçons de radicalisme i dignitat, no és una referència per a res. 

Però Portugal... És una altra cosa. 

Allà van saber fer el que a Espanya va ser impossible per l’egoïsme, la supèrbia, la fossilització i la formidable buidor ideològica de les esquerres, les velles i les noves. Un pacte a la portuguesa, una “geringonça”, que en diuen allà. Però que funciona. Ha donat uns resultats més que raonables per als ciutadans i per a la castigada economia portuguesa. El país no s’ha enfonsat, compleix més o menys els seus compromisos i objectius de dèficit, fa poc soroll, i a sobre està frenant l’austericidi. I, per si faltava alguna cosa, els talibans tramposos de Brusel·les i Berlin tenen pocs arguments per criticar el que estan fent, perquè se'n van sortint. 

I nosaltres amb Rajoy. Quina enveja. 

Clar, a la resta de la península Portugal no ens importa gens ni mica, perquè anem de sobrats i preferim entretenir-nos amb el dictador Fidel Castro i altres nostàlgies suposadament esquerranoses.

Mentrestant, les esquerres portugueses van fent coses, a la seva, demostrant que hi ha altres polítiques possibles i que no són cap hecatombe que ens porti a la fi del món. Han revertit moltes polítiques neoliberals i han demostrat que les coses es poden fer d’una altra manera, amb un govern seriós en minoria. Ja porten un any, sense radicalismes, amb molt pragmatisme i amb resultats. 

I aquí? Aquí el soroll continua, l’esquerra vagareja perduda per les galàxies i Rajoy governa amb força comoditat i continua aplicant el full de ruta de l’austericidi. 

Anys perduts, els passats i els propers, que ja no es podrà dir que són culpa de Rajoy, sinó de tots els que el van posar, per activa o passiva, mentre s'entretenien amb les seves cosetes i les seves misèries. I així ens va.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes