Burques a l'holandesa

No és el major dels nostres problemes, sens dubte. Ni el menor. Però algun dia caldrà afrontar amb mesura i amb un cert rigor igualitari la qüestió dels burques. A Holanda ho acaben de fer, i potser ho podríem situar en el context de l'onada populista i xenòfoba europea: a escoles, hospitals i transports públics, el burca estarà prohibit i s'imposaran multes. A qui? A les dones, se suposa, per variar. Les esclaves que porten aquesta indumentària ofensiva i humiliant, encara hauran de pagar uns quatre-cents euros. Una gran mesura igualitària, sens dubte. Com faran a França si guanya Fillon: perseguir l'animalada dels burkinis, i si pot ser castigant doblement les dones, millor, clar que sí… 

Tanmateix, entre la prohibició i la indiferència que permet que continuï aquesta ofensa a la dignitat humana, bé deu haver-hi algun marge de maniobra, dic jo, especialment per a les persones i els partits progressistes... Si els extremistes segresten la lluita contra la infàmia del burca, estem llestos. 

Aquesta hauria de ser una de les banderes de l'esquerra europea, que en teoria s'hauria d'indignar davant de cada burca i que no ho fa per no buscar-se més maldecaps dels estrictament necessaris. 

El burca, i tot el que representa, ens ha d'ofendre no des de l'integrisme occidentalista, blanc o cristià, sinó des de la lluita per la igualtat, que forma part de l'ADN del millor ideal europeu. 

Però anem fent com si res, permetent que els talibans occidentals es facin seva aquesta lluita, quan en el fons el seu objectiu final no és en absolut la igualtat entre sexes ni cap altra forma d'igualtat. Anem fent veure que no veiem les burques (poques, cert), ni tot el masclisme brutal que simbolitzen. 

Seguim així, sí, que no passa res i la qüestió ja s'anirà solucionant per ella mateixa, o en tot cas ja ens hi acostumarem, com si fos una cosa anecdòtica. Anem renunciant alegrement a l'ànima d'Europa, als vells ideals de llibertat, igualtat i fraternitat… i ja ens ho trobarem. Però no patim, aleshores sempre podrem indignar-nos i dir que la xenofòbia, el populisme i el neoliberalisme són els culpables. Sens dubte. Serà molt tranquil·litzador. I així les esquerres continuaran sense entendre res del que està passant i renunciant a canviar-ho.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes