La partida

Sí, està allà, amagada en algun raconet del usb dels pressupostos, però ben visible. L'han assenyalat clarament: ep, fixeu-vos, hi ha aquí sis milionets d'euros camufladets per fer un referèndum, però sigueu discrets, no ho digueu a Madrid, que ens porten als tribunals. Sembla contradictori, oi? Amagues la partida però la subratlles amb retolador fluorescent… Curiós i significatiu.

És una partida dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, dissimulada com una reserva per a processos participatius, inclosa en el paquet de “fons no departamentals”, que sona a cosa avorrida, però com totes les coses avorrides resulta que té una sorpreseta amagada… Una mica infantil, tot plegat. 

En això ha acabat la famosa astúcia? Sí, no té més recorregut, perquè l'astúcia es practica calladament i no s'anuncia als quatre vents. Ho sap tothom, i no ho sabia “l'astut”? Sí, clar, però el joc era un altre, la fugida cap endavant i campi qui pugui. Ara el retolador fluorescent indica el camí als vigilants de l'Estat: aquesta és la partida que ens haurieu d'il·legalitzar, i així si no es pot fer el referèndum serà culpa vostra… 

Quin descans, al final, si no hi ha manera de fer el referèndum i ningú no s'ha d'abaixar els pantalons i rectificar. 

Per altra banda, calia la partida? Jo diria que no. Si vols fer un referèndum i saltar-te a la torera totes les lleis, segur que vindrà de la llei de pressupostos? Ja posats no ve d'un pam ni de sis milions. El menor dels delictes serà fer un traspàs de diners d'una partida a una altra. De manera que el joc no va d'això. 

Mentre es va fent evident que no veurem el referèndum ni en somnis, alguna sortida s'ha de trobar. Com la partida subratllada en groc fluorescent: faci'ns el favor d'anul·lar-la, sisplau… I després ja veuran què ens expliquen. 

Perquè en tota aquesta efervescència del procés, que moltíssima gent ha acollit de bona fe, hi ha una gran dosi de presa de pèl, d'oportunisme i de frivolitat. Per tant, a veure si a Madrid afluixen una mica i ens obren una porteta, a més de declarar il·legal la partida. Serà un gran favor, perquè cada dia més, per a certa gent, es tracta sobretot de com salvar la cara...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes