Tres "eurillos" més al mes

El govern Rajoy ha pensat en un regalet de Nadal per als treballadors. Són així d’entranyables, sempre pendents de fer-nos feliços a tots i de tirar endavant aquest país... Mira que n’arribem a ser, de desagraïts. Com que divendres 26 no és festiu a la capital de les Espanyes, faran consell de ministres i aprovaran que el salari mínim pugi tres euros l’any que ve. De 641,4 euros a 645,3. Espectacular. I encara gràcies, que ha estat congelat el 2013 i el 2014. 

Tothom sap que a Espanya hauria d’estar al voltant dels 800 o 900 euros mensuals, ja acceptant que no pot estar al nivell dels països realment rics d’Europa, però tampoc al dels països més empobrits. Però la macroeconomia, sempre tan misteriosa, sembla ser que desaconsella pagar decentment els treballadors. No perquè al darrera d’això hi hagi cap mena de comportament abusiu o egoïsta, ni cap mena de voluntat de destrossar el mercat de treball. Faltaria més: només es tracta de raons tècniques i científiques. 

El Banc d’Espanya -una institució tan inútil i ineficaç com el Senat- ho té claríssim: apujar els sous farà mal a la recuperació econòmica. Sí, justament aquesta esplendorosa recuperació que ens venen dia sí i dia també i que els éssers humans normals no acaben de veure per enlloc. 

Doncs, ves per on, corre perill si s’apugen els sous. I ja no diguem si aquest país es tornés boig i decidís acabar d’una vegada amb la indecència del salari mínim. Seria la catàstrofe, el final de la recuperació, la ruïna... De manera, que res de res, a aguantar i sacrificar-se per la pàtria i per la bona marxa de l’economia. Fins que es pugui començar a “repartir beneficis”, posem que cap al 2027... Paciència.

Mentrestant, segons el mateix BdE, el benefici net de les empreses espanyoles no financeres ha pujat en els primers nou mesos de 2014 un 62,4%. Els increments salarials en el mateix període se situen en un 0,53%. 

Més clar, aigua. I més abusiu i més trampós, impossible.

(24 desembre 2014)

Bon Nadal!, signifiqui el Nadal el que signifiqui per a cadascú de nosaltres... I gràcies a totes i totes per llegir aquest blog o els articles al Diari de Terrassa, i sobretot pels comentaris i diàlegs que anem mantenint. Durant les festes ens veiem per aquí (o al facebook o al twitter), si voleu...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes