Europa no té futur per als joves

Se li ha escapat. Frau Merkel, que és una excel·lent política i gestora dels interessos del capitalisme alemany, no és perfecta. I ha ficat la pota. Amb una sola frase, aparentment poc important: “Ara mateix, Europa no és una terra de futur per als joves”. Algú hi devia posar un “ara mateix” a darrera hora, un lleuger matís -trampós- per donar a entendre que ara no, però demà o demà passat potser sí, qui sap...

Tanmateix, això no esborra el reconeixement involuntari del problema: Europa no té cap futur per oferir ni als joves, ni als vells ni als nadons. Cada dia és més dubtós que Europa tingui futur per oferir a ningú.

Ho disfressava, la cancellera, amb l’enèssim cant a les virtuts màgiques de les noves tecnologies: les oportunitats estan en la indústria 4.0, que sembla ser que serà la repera. Molt més que la 1.0, la 2.0 i la 3.0. Mentre esperem la 5.0 o la 9.0: el “big bang” sideral, sens dubte. Rotllos patateros, en llenguatge popular. Ras i curt: la revolució tecnològica no dóna solucions per als problemes actuals, no generarà milions de llocs de treball i a sobre ben pagats. 

Ho diem més cru encara? Sobra gent, moltíssima gent, si ens hem de creure la gran mentida de la competitivitat, el neoliberalisme i tot això que només disfressa la cobdícia desmesurada. 

Sobren milions de persones i falten milions d'esclaus.

Però una persona intel·ligent com Frau Merkel sap que a la gent se la pot collar si els ofereixes, almenys, un futur millor en perspectiva: la revolució 4.0 o la 8.4, és igual. Quan arribem a la 8.4 ens prometran la 8.7, i després anunciaran que es produirà un salt quàntic quan arribem a la 14.0:  no trigarem a lligar els gossos amb lloganisses, segur. 

Però quan arribi aquest paradís, tot el que representa Frau Merkel (digníssimament, per cert, perquè sap fer bé la seva feina) ja haurà consumat el drenatge de tot el benestar, de tota la riquesa d’Europa. I a sobre hauran firmat el tractat secret amb els Estats Units, aquell que dinamitzarà la nostra economia fins a magnituds còsmiques... 

Una i altra vegada ens enganyen a consciència. Hi ha diferents graus d’engany, però és la mateixa tragicomèdia: estan destruint Europa. I ho fan a consciència. Això sí, amb la bandera europea al despatx. El que no té futur és aquesta Europa.

(5 desembre 2014)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes