Moncloa/Palau: teniu un problema


Farsa? Xarlotada? Ficció? Inútil? Estèril? Paraules dures que busquen ridiculitzar i desqualificar la consulta, especialment des dels grans diaris de paper madrilenys. Tanquen files, com un sol home, en defensa de la pàtria. I del negoci de la casta. S’han convertit -amb algunes molt honorables excepcions digitals com “eldiario.es”, “Público” o “Infolibre”- en mitjans doctrinaris, de pensament únic i censura encoberta. Normal: el govern els controla a través de la banca, i aquesta a la seva vegada controla el govern.

Tanmateix, més enllà de l’escenificació patriòtica i de l’esforç per ridiculitzar, saben que tenen un problema greu a Catalunya. Cada dia més greu. Avui dilluns el qualificaran de gravíssim, de portes endins. No ho reconeixeran, però ho saben. El bipartit espanyol Génova/Ferraz és així, “sostenella y no enmendalla”. I així va, orgullosament, cap a la debacle.

A Espanya no hi ha referèndums útils. Tenen tota la raó del món en una cosa: el “procés participatiu” no serveix de res, a efectes pràctics. Però menteixen a consciència: obliden sistemàticament que els referèndums legals, a Espanya, tampoc no serveixen de res. Són enquestes consultives d’opinió disfressades de referèndum. Amb totes les garanties formals del món, això sí, que amaguen la part essencial del muntatge: no són vinculants ni decisius, la qual cosa els converteix en absolutament inútils.

La transició espanyola, i tot el sistema legal actual, es basa en una total negació de la decisió directa dels ciutadans. Aquí no es vota directament res.

Viratge independentista i social. El 9N serà inútil i estèril? En absolut. Ha confirmat clarament el viratge independentista i social d’una notable majoria a Catalunya, que no té tantes ganes com ens volen fer creure d’esdevenir “el partit de Mas”. Per simplificar, i per escombrar cap a casa, funciona bé això de “Mas contra Rajoy” o “David contra Goliat”. Però Catalunya no és Mas.

És just reconèixer que ha estat hàbil i valent, i també digne, però fins aquí. Això no el converteix en el líder messiànic que va voler ser fa dos anys: estem fent un altre viratge, un viratge social. Per entendre’ns, Mas és la casta, les retallades, el soci permanent del bipartit al Congrés dels Diputats, la submissió a la Merkel, a Junckers, al Guindos que portava de la mà les grans empreses a Luxemburg.

De manera que a Mas, tot i haver guanyat la seva aposta, l’espera el mateix tsunami que al bipartit espanyol: una creixent onada que exigeix decència, honestedat, justícia social, democràcia no trucada.

Missatge a la casta de Madrid i Barcelona. A Madrid tenen un greu problema i a Barcelona també. “Tenen”, no “tenim”. La victòria democràtica d’ahir, a Catalunya, és un missatge claríssim a tota Espanya però també un avís molt seriós a la casta hispànica i catalana. No va només d’independència, va també de decència i de democràcia de veritat. D’allò que anomenen tècnicament “empoderament” dels ciutadans.

La relació Catalunya-Espanya canviarà profundament i la democràcia espanyola i catalana també. La força, com als vells temps, surt dels ciutadans. I s'està transformant en política.

(10 novembre 2014)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes