9N: ciutadans majors d’edat, ni nens ni imbècils


D’aquí a una estona, tot i la calipàndria que arrossego, sortiré de casa, com si anés a buscar el pa o el diari. Probablement em trobaré un institut pel camí. Si està obert, que ja podria ser, hi entraré. Si hi ha urnes, que ja podria ser, votaré. Segur que serem molts, per una raó o una altra, els que anirem a escenificar un referèndum. “Legalment” aquest no val per a res. Però ja n’anirem parlant, d’això… Avui farem política pura, alta política. I després ja canviarem les lleis. Perquè canviaran, sense cap mena de dubte, i molt.

Estem fent una “escenificació”, d’acord. Però també estem construint un nou escenari, molt diferent al que està agonitzant cada dia davant dels ulls dels qui ho volen veure.

Despertar de l’anestèsia. Avui comencem a deixar de ser ciutadans infantil·litzats. Ens hem deixat tractar com a nens durant molts anys: culpa “seva” i nostra, ja ens anava bé delegar-ho tot, perquè és molt còmode. Han estat dècades d’anestèsia, en les quals seria injust dir que tot ha estat malament. Però això s’ha acabat. I val tant per a la relació Catalunya-Espanya com per al model de societat.

Ni nens ni imbècils. Des d’avui hi ha ciutadans més poderosos, més conscients. Molts estem cansats de què ens tractin com a nens o directament com a imbècils. Doncs no, no som imbècils. Alguns, els més espavilats, ja se’n comencen a adonar. Tot i que van tard.

El vot d’avui és vàlid. A Espanya no hi ha cap referèndum vàlid. Ens volen fer creure que “legal” significa “vàlid” i no és així: els referèndums, a Espanya, no serveixen per a res. Cap, ni un. El 9N és raret, exòtic, il·legal, al·legal, tot el que es vulgui. Però serà igual de vàlid que un referèndum “legal”. O encara més: aquest és un referèndum absolutament polític, construit des de baix per primera vegada. No el podran ignorar. No podran dir que no val, perquè valdrà. I en els propers mesos seguirem veient coses noves i continuaran dient-nos que “no valen”. Ja s’ho aniran trobant.

Mas-Rajoy: ja no hi ha gaire cosa a negociar. Cap dels dos representa el futur, els dos són ja passat. Sembla ser que aquest dilluns faran un esforç per trucar-se i parlar. Ja és igual. El seu temps polític ha passat. Els queden uns mesos per endavant, sí, però estan amortitzats.

Autogestió electoral. Interessant experiment d’autogestió ciutadana: un referèndum organitzat per la societat, tot i que sobre la base de recursos públics, aquí aportats d’amagatotis. Està sortint raonablement bé. O sigui que s’acaben d’obrir les possibilitats de fer diferent moltes coses i posar-les en mans dels propis ciutadans. Entre elles, els propis processos electorals. N’haurem de parlar.

Principi d’adéu a una certa Espanya. Aquest 9-N comença, per a tota Espanya, un adéu. Res no serà ja igual, el sistema s’està esquerdant ràpidament i té el major forat a Catalunya i al que representa Podemos. Anem bé. Fa un any no teníem ni aquesta esperança: votar avui és guanyar el pols a un sistema polític esgotat. Espanya és molt millor que les seves institucions. Catalunya també. Amb aquesta onada democràtica i transformadora, ens farem millors.

Quina Catalunya? Això no es pot decidir en un referèndum com aquest. Ni tampoc amb la meitat més ú dels vots. No ho podrem decidir tampoc en un referèndum “legal”: no ens deixaran votar mai. A les properes autonòmiques? Quin remei. De fet, és molt probable que totes les eleccions que venen siguin en realitat exercicis d’autodeterminació sobre dos eixos: Catalunya i model social Catalunya&Espanya. Dues “C”: Catalunya i Casta.

Un tren cap al futur. Demà, dilluns 10 de novembre, el tren ja no estarà a l’estació. Es posa en marxa aquest diumenge a partir de les nou del matí. No per força és un tren cap a la independència, això ja ho anirem veient i decidint entre tots. Però sí que és, sense cap mena de dubte, un tren cap al futur.

(9 novembre 2014)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes