Moisès Mas

Jordi Pujol i Pasqual Maragall es van passar mitja vida competint per veure qui era capaç d’encarnar millor (i liderar) el catalanisme. Vides paral·leles, que expliquen moltes batusses de la política catalana dels darrers trenta anys i les peripècies del "partit de Catalunya" contra el "partit de Barcelona". 

A finals dels 70 i fins a mitjans dels 80, ja havia passat el mateix, entre Pujol i Tarradellas, amb episodis d’una duresa i d’una baixesa molt reveladores, que la història oficial ha tractat amb sordina. El joc es movia entre les coordenades simbòliques del "president sense partit" i de "l'home que ho havia donat tot per Catalunya".

I ara tenim un Artur Mas lluitant contra l’ombra de Jordi Pujol, el seu pare polític, del qual no ha tingut altre remei que desempallegar-se’n aquest estiu. Era una càrrega massa pesada: Mas, que ja arrossega una "llegenda negra", havia de "matar el pare". 

L'operació també tenia els seus avantatges: pel camí quedava també el successor dinàstic Pujol II, enfangat en un dels molts escàndols de la casta hispànica, de l’aristocràcia a la qual pertany. Els "Pujolsferrussoles", tan hipercatalans i tan hiperespanyols al mateix temps.

Ara li arriba a Mas l’hora d’anar més enllà que el seu pare polític. Travessar el desert i portar el poble cap a la terra promesa, per fer servir aquests simbolismes bíblics que tan bonics queden i tan perillosos són en una democràcia seriosa: massa temptació messiànica. 

Aquesta és la jugada ara, l’única possible, intel·ligent i explicable també en clau de biografia personal: un nou sacrifici per la pàtria, equivalent al del pare de la pàtria, qui el va designar a dit com a hereu.

La veritat és que tot plegat grinyola força, perquè la història real, el que es mou darrere l’escenari, no té la grandesa i la sonoritat d’una òpera de Verdi, sinó d’una olla de grills en la qual cadascú va a la seva, per variar. El mapa polític està avançant cap a una mutació imprevisible i tothom intenta salvar els mobles, la cara i les opcions de futur. No fos cas que aquest Samsó disposat a enderrocar heroicament les columnes encara sigui capaç de renéixer d’entre les ruïnes i tota la resta d’actors de l’obra es trobin en fora de joc… Que ja podria ser. 

Mas ha llegit correctament l'esperit d'aquest temps i intenta canviar el terreny de joc i els equips sense moure's ell del seu lloc. Amb un toc molt intel·ligent de sacrifici personal, per guanyar credibilitat i passar a la història com el Moisès que va portar el poble a la terra promesa, tot i que ell no hi va arribar mai.

De manera que el guió del futur s’anirà escrivint amb astúcia, cautel·la, càlcul i teatralitat… I anirà apareixent una nova política catalana, cada vegada més desconectada de l'espanyola, però conservant lligams molt poderosos.

I mentrestant, a Madrid…

(27 novembre 2014)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes