La gent que passeja sense rumb

(26.6.2012) Potser és perquè vaig menys en cotxe i més a peu que abans. O perquè se m’han obert els ulls. O perquè faig unes altres rutes. Pel que sigui. Però fa un cert temps que m’he adonat que al carrer, a segons quines hores, hi ha un tipus de gent que abans no es veia. O almenys jo, no. Ja ens hem anat acostumant a tota aquesta pobra gent que remena als contenidors de les escombraries, cada vegada menys discrets, més visibles. O als que van pel carrer amb el seu carret de la compra o motxilla per si troben alguna cosa que valgui la pena, sempre atentsa tot el que veuen. Ara hi ha més “tribus urbanes” que van conformant el paisatge humà de la crisi. 

Per exemple, els homes posem que de mitjana edat que van amunt i avall amb cara de no tenir res a fer, de no tenir futur. No són jubilats ni pensionistes, són gent sense feina. I si te’ls trobes sovint i t’hi fixes, tampoc no els queda esperança. Caminen, vagaregen, deixen que passi el temps, no tenen gaires coses més a fer. Alguns fan esport, mantenir-se actius: són els que encara no han llençat la tovallola, els més lluitadors. Els veig sovint al parc de Vallparadís, quan hi passo per raons de feina o com a drecera per exemple a mig matí o mitja tarda, hores en les quals la canalla és encara al col.le. 

N’hi ha uns altres, els prejubilats, uns afortunats en aquests temps que corren: són massa joves per fer vida de pensionista, també passegen força, fan coses que abans no feien, descobreixen el món. Han quedat vitalment aparcats, però almenys tenen diners per viure i no s’han de desesperar per una feina. Poden imaginar-se que estan de vacances, però amb els anys sentiran més amargor de la que es pensen. 

L’altre grup que he descobert és el dels joves que no tenen res a fer en la vida, més enllà de passar el temps i omplir les hores. N’hi ha de molts tipus i no tinc paciència per classificar-los, però tenen en comú això, el buit. Amb un to vital diferent dels més grans, amb més alegria potser, però amb les mateixes perspectives de futur: molt negres. 

Obvietats, tot plegat? Sí, potser sí, però si parem una mica l’orella –discretament, sense xafardejar- i escoltem el que diuen aquesta mena de nòmades de mitja jornada, descobrim els sentiments profunda d’una societat castigada durament i que, tot i la xarxa del benestar i la solidaritat familiar, està corcada de desesperança. La mlaltia no fa molt soroll, no és molt evident, però va avançant i vencent aquesta societat

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes