Islamisme feminista

És tan bonic que no sé si creure-m’ho. El Consell Islàmic de Catalunya ha fet quatre coses després de l’esclat del cas de l’imam terrassenc que aconsellava com atonyinar discretament les dones.  Primer: ha tret la cara pel seu imam terrassenc. Normal o comprensible, són les regles del joc. Segon: ha reivindicat els imams en general, perquè no siguin estigmatitzats o desprestigiats. També comprensible. Tercer: proclamar la seva fe en la neutralitat i eficàcia de la justícia i el respecte als valors constitucionals. Igualment entra dintre del guió: és el que toca dir. Però afegeix una quarta afirmació, dintre de l’esquema de la seva reacció pública, que em deixa astorat. Han rebutjat la discriminació i tota mena de maltractaments a les dones. Van forts. Arriben a afirmar que l’essència de l’islam és la dignitat de tot ésser humà –dones incloses, detall no menor- i que prohibeix el maltractament, la violència de gènere, la desigualtat, la injustícia… 

Una estratègia de “comunicació de crisi” força ben plantejada, la veritat. Tenen la sensació que aquesta vegada estan en fals, a un pas de provocar la reacció d’una societat que, com que està profundament tocada per la crisi, pot evolucionar en moltes direccions i no precisament favorables a la coexistència més o menys indiferent o compartimentada. 

Ens podem creure aquest discurs? Sí en el fons, clar. El problema no és tant la fe religiosa sinó la seva manipulació per dominar les dones fins a extrems que aquesta societat considera indignes. Un comportament que no és en absolut un fet aïllat, sinó la cosa més normal del món. Aquí mateix, no a l’Aràbia Saudita. O sigui. Ens quedem, val, amb el moviment tàctic (les paraules poden acabar obligant-los algun dia a moure fitxa en la direcció que marca la societat que els ha acollit entre no poques tensions), amb la bellesa de les grans proclames que, com les que hem fet els occidentals al llarg de la història, fins que no es tradueixen en fets no passen de ser boniques paraules. 

El pas següent, per acabar-nos-ho de creure, és que comenci a predicar-se de veritat una altra doctrina a les mesquites i on sigui. Trigarem a veure-ho, si és que ho veiem mai.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes