Què faria vostè amb els 830 euros que li estafen?

Cadascú faria una cosa diferent, clar. Però el que segur, segur, segur que no faria ningú és pagar els impostos d'un altre: els d'aquells que defrauden, evadeixen, enganyen i s'escapen sistemàticament de pagar el que els tocaria. Doncs això és el que justament estem fent els que en general paguem el que ens correspòn: perquè no tenim escapatòria, per convicció (cada vegada menys, la veritat) o per por a Hisenda. 

De mitjana, cada ciutadà paga uns 830 euros més d'impostos a l'any per cobrir la part que no paguen els defraudadors, un gremi en el qual hi ha de tot: petits o grans empresaris, professionals de molt diverses especialitats, grans fortunes, els grans patrimonis, els espavilats de rigor, els especuladors, els que amaguen la pasta a paradisos fiscals o caixes fortes... Aquesta és la xifra que donen els tècnics independents i tocadallonses d'Hisenda , però em jugaria l'IRPF d'un parell de mesos a que és molt, molt més de 830 euros. I si ens deixem de fer mitjanes (molt gràfiques i pedagògiques) i calculem el que paga de veritat cadascú, resultarà que hi ha qui paga molt més o molt menys de 830 euros.

Tot plegat, molts diners que algú deixa de posar a la caixa comuna, gràcies a la passivitat històrica d'un Estat que sempre -governin dretes o esquerres- ha estat molt tolerant amb el frau fiscal. La història de la bombolla immobiliària n'es un exemple. O és que l'Estat no sabia el que qualsevol ciutadà sabia sobre els jocs de mans que es feien en aquells temps gloriosos? Gràcies als tècnics d'Hisenda i a dades que estan a l'abast de qualsevol (busquin per exemple els ingressos mitjans dels empresaris i dels treballadors en aquest país i al.lucinaran), ens anem fent una idea força exacta de què en aquest país si exerceixes de bon/a ciutadà/na ets senzillament tonto/a. 

Mentre veiem com ens van fregint a impostos -i espera't el que vindrà- i com anem tapant entre tots els forats del millor sistema financer de l'univers o les rucades i desequilibris territorials i socials d'un país sense nord, no està de més posar-se de mala llet pensant què faries amb els 830 euros que dediques a subvencionar un exèrcit de defraudadors... Contractar més inspectors d'Hisenda, per exemple, no seria un mal negoci...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes