Amb no fer la punyeta als emprenedors n'hi ha prou

Formar emprenedors: aquesta és la darrera dèria col.lectiva. Emprenedors, sí...  Dir-ne empresaris o empresàries no és políticament correcte. De la mateixa manera que fer negocis o buscar beneficis semblen coses lletges. O sigui que l'objectiu és formar emprenedors que impulsin grans idees -sostenibles, per suposat-, s'inventin noves meravelles tecnològiques que queden més guais i ho facin no per guanyar diners, sinó gairebé per altruisme. Es una caricatura, clar, però no s'allunya tant del que ara està de moda. 

Cada setmana algú insisteix en què cal formar emprenedors, introduint alguna mena d'assignatura gairebé des de l'escola bressol. Encara no ha pensat ningú en fer modificacions genètiques, però tot arribarà: implantar el gen emprenedor/empresarial a l'ADN humà seria la gran solució... 

Tammateix, mentre anem fent experiments i confiant ingènuament en la capacitat de l'escola per forjar empresaris que ens treguin d'aquest forat negre (i oblidem que en el millor dels casos això passaria d'aquí a trenta anys), costa molt de veure enlloc cap mena d'estímul a l'esperit empresarial. Emprenedor, perdó... Ni en els impostos, ni en el tracte just envers els que defrauden, ni en el prestigi social, ni en el crèdit, ni en les lleis... Ni tampoc en la condemna social d'actituds i comportaments que no són propis de bons empresaris, tot i acceptant que -lògicament- els negocis van de fer diners, per bé que amb algunes limitacions i una bona dosi de seny. 

Tanmateix, no és cert en absolut que no hi hagi projectes en marxa, idees, gent que salta a la piscina, que se la juga, que es busca la vida: existeixen, sí, i ja faríem prou si no els ofeguem abans de temps, si els deixem fer el seu camí, si no els posem massa traves. Segurament a això es limita el que podem esperar raonablement: no obstaculitzar l'esperit empresarial i resar perquè hi hagi molta gent que se'n surti. 

No cal formar-los ni inventar-los als laboratoris, ni tampoc deixar que els taurons liberals (i sovint mals empresaris) s'ho carreguin tot: amb no fer la punyeta als que creen riquesa i feina de veritat ja faríem prou...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes