Catalunya über alles: líder mundial en impostos

Sí i no. Comencem pel sí. A Catalunya tenim l'IRPF més alt del món, només comparable al de Suècia i al d'Aruba. Que on és Aruba? No en tenia ni idea, però ahir vaig investigar i resulta que és al Carib... Anem bé: avancem pel camí de la pàtria de l'Ikea amb un vas de pinya colada. La combinació perfecta: oblidada ja la fantasia de ser la Califòrnia d'Espanya o un motor d'Europa, ara podem ser una illa del Carib amb neu i rens i iglús, o un país nòrdic amb platges tropicals. Fantàstic, oi? 

Continuem pel no: feta la llei, feta la trampa. Hi ha algun ingenu, babau o el que sigui a Catalunya que pagui el 56% d'IRPF? Si és així li han de fer un moment, perquè mira que hi ha maneres d'escapar-se de pagar impostos quan superes els tres-cents mil euros anuals de nòmina... I després d'inaugurar el monument, que algú sisplau li aconselli un assessor fiscal, que així contribuïm a reactivar el sector serveis... 

La culpa és de Madrid? També sí i no. Que Espanya ofega fiscalment Catalunya és una veritat com un temple. I que l'estat de les autonomies és una ruïna i un nyap, també. Ara, tampoc ningú no obliga a actuar com si fossis independent, a gastar com si ingresséssis el que creus que et toca, per molta raó que tinguis. O a apuntar a la columna d'ingressos coses que no et pagaran mai. 

Aquest és el pecat català, o millor dit, dels governs catalans bipartits i tripartits: fer com si Espanya no existís o com si fos una bona pagadora. 

En realitat, sí existeix i no és una bona pagadora. 

I aquí ens tens, fets un embolic autonòmic, amb les nòmines penjant d'un fil (i la credibilitat financera encara més a la baixa, gràcies a la brillant espifiada de la paga extra), a l'espera d'una mena de rescat discret per part de l'Estat (en diem "que paguin el que toca", però és un rescat) i els impostos (ni que només sigui teòricament) pels núvols. 

No sé, jo diria que tenim un problema i dels grossos. Madrid en forma part, sens dubte. Però aquí, al nordest peninsular fronterer amb el Carib i el Pol Nord, hi ha alguna cosa que fa trenta anys que no rutlla. I que, per cert, és a punt de petar.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes