Com carregar-se la classe mitjana

Si no hi ha un pla concebut per alguna malvada organització secreta, ho sembla. Si l'objectiu no és carregar-se la classe mitjana, la pura casualitat no explica tampoc el que està passant. Perquè això és el que està passant i pot tenir conseqüències greus en els propers anys. Anem a pams., a veure si ens aclarim... El 55% dels declarants, els de menys de disset mil euros, cobreix un 6% de la recaptació extra. Els declarants del tram següent, que arriba fins uns cinquanta tres mil euros, són el 4o% del total i paguen gairebé el 45% de l'operació confiscatòria improvisada pel govern Rajoy. El següent tram, fins als cent vint mil euros, és el 4,6% dels declarants i pagarà el 27,5% de la pujada. 

Sembla política socialdemòcrata, oi? Però no fem cas de les aparences: aquí no es tracta de que pagui més qui més té, ni de fer justícia social, sinó d'una altra cosa: de treure pasta d'on sigui per a abans d'ahir. I de no perdre les eleccions andaluses ni provocar protestes massives. 

De manera que aparentment els sectors socials del mileurisme no notaran la pujada d'impostos: amb els indirectes ja aniran servits, a través de l'IVA, per exemple. 

I els rics encara ho notaran menys, perquè en aquest país si cobres més de 150.000 euros i ho fas via nòmina i en blanc, és que no t'ho saps muntar o tens molta mala sort. 

I els que declaren ingressos propers al mileurisme (no per força rics, ni mot menys) també són un altre bloc molt nombrós que s'escapa de la patacada i que cotitza molt menys del que li toca: no senyalaré ningú, que no es tracta de ser maleducat, però ja ens entenem, oi? 

I si hi afegim la immensa bossa de frau fiscal que ara no es toca amb l'excusa de què el país podria explotar i abans no es tocava per ves a saber què, resulta que tot acaba recaient sobre les amples i sòlides espatlles de la classe mitjana, una forquilla amplíssima entre els divuit mil i els cent vint mil euros anuals, aproximadament. 

Una "classe" que és la base de tot el sistema polític, social i econòmic, l'autèntic motor de la societat. Pressionada pels impostos, ofegada pels deutes, gran pagadora i poc receptora de benestar, desmotivada, fa anys que l'empenyen al límit: trigarà a indignar-se, perquè és poruga de mena, però ho acabarà fent...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes