Una persona, un vot? No tots els vots valen igual

Una persona igual a un vot? Doncs no, no és així. Aquesta gran i bonica frase, que sembla la pedra filosofal de la democràcia, és només això. Una frase. Els vots no valen el mateix. I el numeret que ahir va muntar en Llamazares al Congrés ens ho recorda: a més de servir als seus particulars interessos com a partit força perjudicat pel sistema electoral, fa també un bon servei a la democràcia. Els resultats de les generals del 2011 i de totes les eleccions que es fan i es desfan serien molt, molt diferents si s'apliqués aquest principi teòricament sagrat. Una persona, un vot. 

No cal que ens preguntem què hauria passat al Senat, perquè no serveix absolutament per a res, però és interessant saber quina seria la distribució del Congrés. 

Vinga, repassem una mica... El PP, tot i guanyar clarament, no tindria majoria absoluta: de 186 diputats passaria a 157. Una llàstima per a la Merkel i en Sarkozy, què hi farem. El PSOE hauria tingut també menys diputats: de 110 a 101. CiU en té 16 i en perdria només un, mentre que IU, que ara en té 11, passaria a més del doble: 24 escons, la tercera força parlamentària. Els d'Amaiur en perdrien dos: de 7 a 5. UPyD passaria de 5 a 17 diputats. I hi hauria moltes més petites formacions al Congrés, a més de 10 escons buits per als vots en blanc i els nuls, tot i que això és molt discutible: ens ho mirem com ens ho mirem, no compten, la qual cosa no significa que siguin menyspreables. 

La vida parlamentària i la política espanyola, amb aquesta distribució proporcional d'escons, no tindria res a veure amb tot el que ara mateix s'està començant a posar en marxa. Els pactes serien obligats, cosa que sovint és bona i no impedeix governar ni que funcionin les institucions. Però aquestes són virtuts absolutament opinables, que depenen molt del punt de vista de cadascú. La principal virtut, la única indiscutible des del punt de vista del pressumpte gran principi democràtic, és que el vot de cada persona valdria el mateix. 

Sí, ja sé, hi ha gent que pensa que això és una ingenuïtat o que millor fer jocs de mans amb els números. Però aquest és i seguirà essent un dels pecats capitals de la nostra democràcia.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes