Frau fiscal: renunciem a 65.000 milions i no passa res


Aquesta és la xifra del frau fiscal a Espanya, segons els tècnics d'Hisenda (que van per lliure a través de gestha.es) i altres experts. 65.000 milions d'euros, que equivalen aproximadament a un 25% de l'economia. Altres diuen que són uns 45.000 milions. Posem que la xifra correcta estigui entre aquestes dues, o que encara sigui superior, cosa que afirmen alguns experts. 

No hi ha dades oficials: els governs espanyols han passat sempre olímpicament del tema, llevat d'algunes actuacions per dissimular, de l'estil "Operació Lola Flores". Per què? No ho entendré mai, menys encara dels períodes de governs d'esquerres. 

Una altra xifra: a les presons espanyoles hi ha només uns 90 presos per delictes fiscals, la majoria combinats amb altres. I unes xifres més: la Hisenda espanyola té només uns 28.000 funcionaris, quan a França o Gran Bretanya se situen en uns 140.000. I encara sobren funcionaris, clar que sí... Si els treuen tots, podem constituir-nos en paradís fiscal i resoldre la crisi en dos dies! 

I ara anem a fer-nos preguntes: algú ha sentit o llegit en els programes electorals plans seriosos per reduir el frau fiscal, el dels rics, el dels menys rics i el dels pobres? Quatre vaguetats, sí, però seriosament, ni una sola paraula. Aquest no és el tema: és més fàcil retallar serveis públics i arruinar definitivament aquest país gràcies a la gran estafa del deute públic. 

Doncs ara resulta que estem la mar de contents perquè Hisenda ha repescat uns deu mil milions defraudats aquest any. Ens n'hem d'alegrar, i tant, però podrien fer alguna cosa més? Ara l'excusa és que amb això de la crisi tampoc no es pot collar massa, no fos cas que aquesta societat faci un pet com un aglà. Però es podia haver fet alguna cosa més en els anys bons, quan tothom sabia que el diner negre corria a raig fet? I tant que sí, com es podia haver posat el salari mínim (declarat i en blanc, of course) a nivells dignes. Tanmateix, ara ja no hi som a temps. 

I no és gaire consol precisament pensar que amb el que es defrauda cada any cobriríem més o menys un 60/70 % del dèficit públic. La de coses que no caldria retallar, oi? Doncs res, ni cas.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes