El dia de la Constitució... d'Ang(u)ela

La d'avui és una festa una mica artificial i forçada, encara que ja tingui una tradició de dècades. El patriotisme constitucional, en el millor sentit de la paraula patriotisme, no ha acabat d'arrelar al país. I encara que commemorem avui 6 de desembre el Dia de la Constitució, el que fem realment és celebrar una festa que, com la majoria de les festivitats religioses, té un sentit molt relatiu i feble per a la majoria. Mentrestant, alguns discuteixen si en plena crisi ens mereixem fer ponts i aqüeductes com aquest: amb mig país de festa, sí, però l'altre mig treballant a tota màquina, o sigui que no potser no és tan negatiu com ens volen fer creure... 


Però tornem a la Constitució, ja que gràcies a ella avui podrem anar de compres, esquiar, passejar, descansar o aïllar-nos una mica de la crisi omnipresent. 


En aquest 2011 la Constitució ha quedat tocada: ja no és aquell text sagrat al qual no es podia afegir ni treure una sola coma. El retoc constitucional fet a la brava i al dictat dels mercats i la Merkel marcarà un abans i un després, perquè el recordarem i el patirem durant molt temps: el que era un text intocable ha passat a ser una Constitució de fireta. Per altra banda, tampoc no importarà massa. 


Al pas que anem, ni la sobirania nacional ni la voluntat dels pobles sobreviuran a la crisi. Els cònsols Nicolas i Ang(u)ela preparen una mena de nova Constitució europea que no cal que porti aquest nom però que servirà per consolidar definitivament un nou model d'Unió amb passatgers de primera, de segona i de tercera en la qual, amb una mica de sort, ens faran el favor de deixar-nos pujar al tren. O millor dit, de no llançar-nos en marxa. El tren europeu ja no és el que era ni va en la direcció que anava: l'estació central ha passat de Brusel.les a Frankfurt. 


O sigui que ja podem anar mirant el calendari de festes alemany, perquè aquestes són les que farem de veritat. Oktoberfest inclosa, que els alemanys, a més de cotxes i neveres, ens han de vendre també cervesa i salsitxes...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes