L'endemà de la trucada de Frau Merkel

Ja és 22-N, com passa el temps... Ja fa dos dies del 20-N i 24 hores des de la trucada de Frau Merkel a Don Mariano. Tot segueix el seu curs: els mercats descontrolats, la borsa sota mínims, l'economia raquítica, el drama de l'atur avança, milions de persones pateixeni tenen por... Però tenim nou govern i ens comencen a vendre fum. Bé, més exactament el tindrem en unes setmanes si els guanyadors es calmen una mica i no pretenen treure puntades de peu l'actual govern en funcions. Que s'aparti tothom, que ara arriben els que ho solucionaran tot, si no en quatre, sí en vuit dies!  

La vida, tanmateix, continua igual, la qual cosa no vol dir que no hi hagi canvis. La realitat no es doblega així com així a les pretensions de la política, ja sigui de dretes o d'esquerres. Quan arriba un nou govern sembla que comenci la història de la humanitat: ara sí que anirem bé, ara sí que canviarà tot. Ara posarem en marxa polítiques que aconseguiran tal o qual meravella, després d'una etapa de sacrificis i retallades, ja ens avisen: primer el purgatori, més endavant el paradís. Després, quan es fa balanç, resulta que es poden canviar només les coses que en realitat depenen de la política o dels governs. Unes quantes, no pas totes, de totes les coses que composen la realitat: la societat i l'economia són infinitament més complexes i no es moldegen com la plastil.lina. 

Aquesta falsa i un punt ingènua creença en el poder il.limitat de la política porta després a disgustos i frustracions importants. No només perquè ara sigui l'economia el que mou el món: ha estat així sempre, sempre. El problema és que s'aixequen falses expectatives, que senzillament no es compliran. La política no ho pot tot, els governs no ho poden tot. Ni Frau Merkel ni Mr. Obama no ho poden tot, encara que de lluny semblin poderosíssims. Ni tan sols són omnipotents les forces visibles i ocultes del capital, que estan jugant una partida ja gairebé guanyada. Demà, dimecres. Demà passat, dijous. El remolí atrafegat del canvi de govern ens arrossegarà, alguns amb entusiasme, d'altres -com servidor- amb una certa melangia. Ben aviat descobrirem les limitacions del poder polític i de les promeses que, ara sí, ens aniran fent. 


La realitat sí que tenia un programa electoral...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes