Martialis: el vi d'Ègara

Martialis  és un nom d’evocadores ressonàncies llatines i és el que han triat per al primer vi blanc d’autor del Vallès terrassenc. Un nom que té un cert eco d’epigrames del poeta hispano-romà Marcial, que va cantar les excel.lències dels vins de la Tarraconense, i que busca volgudament un enllaç amb la tradició de la vinya i del vi al Vallès en temps dels romans. 

No és ben bé un vi terrassenc “strictu senso”: creix a una vinya vella d’Ullastrell, el raïm és de la varietat macabeu, el most madura al Penedès i acaba el seu viatge a Terrassa, als restaurants La Mola i al Capritx,  que ja té un peu a dintre de l’Olimp gastronòmic… Però aquesta mena de vi d’Ègara que és una mica de tot arreu però ha estat ideat aquí, és un nou exemple de l’extraordinària vitalitat gastronòmica terrassenca, en la qual hi ha uns quants noms propis que actuen com a motors. 

No fa tants anys que Terrassa era una ciutat molt, molt justeta en matèria de gastronomia: ara ho podem reconèixer sense ofendre ningú, perquè ja no és el cas. Entre la caça i els bolets, les botifarres de terregada o de músic, l’estrella Michelin, els cigrons menuts, la palaudina i ara el vi d’autor, entre molts altres productes i un grapat d’establiments remarcables, el paisatge ha canviat radicalment. A més, tocant una música molt terrassenca en un sector on ningú no l’esperava, el de la restauració, que està mostrant un dinamisme i una empenta molt notables: la barreja d’innovació i de tradició, de feina ben feta, de risc empresarial, de respecte al client… Tot això, sumat a que Terrassa s’ha guanyat –a base de picar molta pedra- un lloc al mapa turístic català, cosa que també semblava impensable, ens dóna un perfil sorprenent que completa la imatge de la ciutat i comença a formar part de la seva personalitat, del seu caràcter, i fins i tot del seu futur econòmic. 

No està de més, en temps tan confusos i difícils com aquests, celebrar iniciatives que demostren que el futur es pot escriure a base d’imaginació, d’empenta, de creativitat. I amb unes gotes de respecte al passat, a les arrels i a la història. Una recepta impecable que està començant a donar els primers fruits i que té molt recorregut per endavant.

(Diari de Terrassa, 28.07.2011)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes