Més fusta, que això no tiba!

Calla, espera, com era aquella escena dels germans Marx al Far West? Sí, quan Grouxo diu allò de “Porteu més fusta, que això és la guerra!” El tren, per avançar, es consumeix a ell mateix. Una escena mítica, que et fa riure i que constitueix un brillant exemple per a aquells grans esforços que sí, són grans, són titànics, són descomunals…però no porten enlloc.

Mentre ens endinsem en un un glacial llarg pont constitucional i anem llençant fusta a la foguera per escalfar-nos, el poder del cinema ens acompanya. La voracitat dels mercats ha tingut premi aquesta setmana, a càrrec de les conegudes tàctiques ZP: un pas endavant, dos enrera, uns quants a dreta i a esquerra, i al final ja estem perdent el fil. De moment, desapareixen els ajuts d’emergència a persones en atur (ja veurem què en fem), apugem el tabac (no sé a què esperen a apujar l’alcohol fins a preus suecs, per exemple), accelerem amb les pensions, les cambres ja s’ho faran (potser la mesura estigui bé, però hi ha millors maneres de fer-ho), privatitzem aeroports però sense perdre les claus des de Madrid (no sé si privatitzarem la càrrega financera que arrosseguen, o si aquesta la seguirem pagant entre tots, com els forats de la banca, el sense fi del deute que acaba per realimentar la banca o els forats immobiliaris). Grans mesures, en efecte, d’una coherància espectacular.

Els mercats agafen la calculadora, sumen, veuen que són teòricament un grapat de milions d’euros i afluixen una mica. Entre altres coses, perquè Europa també està aprenent a moure fitxa. Quan serà la propera onada? Ni idea, però hi haurà una propera onada. I desmuntarem un parell de vagons més. I finalment, si cal, fins i tot les travesses de la via, que deuen cremar força bé. I al final, a aquest pas, tornarem al marxisme cinematogràfic: adéu fusta, adéu tren, “the end”. A canvi de què? Ja ens anirem responent.

Com deia l’inestimable Groucho, vam sortir del no-res per arribar fins els més alts cims de la misèria… De moment estem passant per alguna estació intermèdia.

(En español)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes