Euskadi és d'un altre planeta

El cicle electoral del 2015, que pot arribar fins al 2016, ha començat lluny d’aquí. A Andalusia. Lluny d’aquí geogràficament, sí. I políticament, a anys llum. Però no sentimentalment, perquè Andalusia té i tindrà lligams molt estrets amb Andalusia: no els del folclore de les cases regionals, sinó uns altres, molt més interessants i menys viciats. Andalusia no ens és aliena en absolut. 

Allà s’està començant a jugar la primera partida d’un campionat d'alt voltatge que recorrerà Espanya. 

Potser no com un terratrèmol, però sí com una ventada d’aire nou: eleccions andaluses, després les municipals (que hi ha qui intenta tunejar i desfigurar perquè semblin el que no són, juntament amb les autonòmiques “de segona” (és la pura veritat), i al final del camí, les generals i qui sap quan, les catalanes. 

Espanya i Catalunya canviaran menys del que alguns es pensen i més del que uns altres voldrien: està canviant la tendència, i ja era hora, però no hi ha varetes màgiques a l’horitzó. 

El mapa de partits començarà a mostrar mutacions sorprenents, tot i que els vells partits resistiran, apareixeran noves cares o es renovaran algunes que ja coneixem, es reescriuran a fons molts programes, apareixeran el clàssic discurs de la por però també el de l’esperança... 

I anirà obrint-se camí una nova política: això no serà Xauxa en dos dies, però tampoc la bassa tòxica que ara ns ofega i enverina, a més de bloquejar el nostre futur, el de tots.

Andalusia canviarà menys i Catalunya canviarà més. I Madrid i València continuaran essent coses incomprensibles, probablement. I la resta, “a verlas venir”, com sempre, llevat del País Basc, que a la pràctica és ja pràcticament independent, amb el vist-i-plau de Madrid. 

A Catalunya sempre ens oblidem del País Basc, tot i que en parlem molt: no ens adonem dels grans avantatges del seu suau camí cap a la independència “de facto”, fins i tot subvencionada per la resta d’Espanya. No sabria dir jo a qui li va millor... 

Perquè en tot aquest brutal cicle electoral que ens caurà al damunt, curiosament és com si Euskadi no existís. Com si fos d'un altre planeta. Alguna explicació deu tenir, no?

(7 març 2015)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes