Espe: llesta com una fura

Quan una persona oportunista i sense escrúpols com Esperanza Aguirre és capaç d’afirmar que no tindria problemes per pactar amb Podemos, és que alguna cosa molt grossa està passant a la societat espanyola. És llesta com una fura, jo no la menystindria... Ella s’ensuma un fenòmen que el ràdar dels partits no està captant en absolut, perquè està programat per a una època que ja no existeix. Tanmateix, hi ha gent hàbil (més enllà de que ens caiguin millor o pitjor) que intueix que la terra s’està movent sota els seus peus. I no en tenen ni idea de cap a on. No ho reconeixeran, però no ho saben. 

A l’inrevés de tots aquests que fan pronòstics per a les municipals sense tenir al darrere ni una sola dada, només la seva suposada i infal·lible intuició. Una intuició que no és més que el seu desig: com el que compra un número de loteria i creu que li tocarà. Igual: hipòtesis per passar l’estona i a veure si aconsegueixen entabanar algú. 

L’Aguirre ha començat a moure’s, a eixamplar fronteres, a trencar esquemes, a veure si cola. Podrà? Jo desitjo que no, òbviament, però la seva és l’estratègia encertada. I el toc “rebel” acaba d’arrodonir-la. Més el seu “desparpajo”, clar. 

A Catalunya passa si fa o no fa el mateix: el sobiranisme és un misteri, en fase inicial de mutació. I la resta, també. No hi ha res que es pugui donar per suposat. 

Per primera vegada en molt de temps no hi ha res previsible. Ni els canvis ni les continuïtats. Ni tan sols les banderes, que funcionen molt bé en política per simplificar. Això va i anirà d’una altra cosa, que ara per ara és un gran misteri. 

Però el terreny s’està movent silenciosament. Els ciutadans encara no saben què faran, què farem. Depèn, ja veurem. Potser a l’últim minut, amb aquell cop de geni que et diu: agafo aquesta papereta i no l’altra, i  a fer punyetes. 

Revolucions i independències en cinc minuts, no en veurem gaires. Però per sorpreses probablement no quedarem. 

(10 març 2015)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes