Empat a tres bandes... i l'ombra de la gran coalició

Mentre la gran banca quanya uns 10.000 milions l’any 2014, es camufla la imposició anticonstitucional de la cadena perpètua, es firma un estrany pacte antigihadista entre PP i PSOE i el sobiranisme català queda segrestat per les ambicions de poder de CiU i ERC, les enquestes del CIS arriben amb un bany glaçat de realitat. 

No són, òbviament,“la realitat”, sinó un apunt de cap a on està derivant la realitat política d’aquest país: cap al tripartidisme i cap a una fortíssima temptació de fer la gran coalició popular-socialista que predica Felipe González. I encara hi ha gent, en molts entorns polítics o de partit, que es pensa que no està passant res i que no canviarà res. 

Doncs no sé, jo em miraria les enquestes, amb totes les cautel·les del món, i retindria aquestes pinzellades: guanys espectaculars de la banca, cadena perpètua inconstitucional, coses rares en el consens antiterrorista i vodevil polític sobiranista en particular i català en general. 

Són alguns dels fenòmens que enquadren un possible “sorpasso” de Podemos al PSOE i uns percentatges no molt diferents entre les tres grans forces. 

En tot cas, sembla que no guanyaria ningú sobradament: són resultats que tendeixen a un gran empat a tres bandes, i per tant obliguen a desempatar a base de pactes. Perillós, perillós, amb Felipe, Bono, Zapatero, Díaz i altres embolicant la troca i conspirant... Si volen fer-se l’harakiri, van força bé per aquest camí... 

Sens dubte, d’aquí a les eleccions generals (i a les catalanes, tan misterioses i embolicades) tot pot canviar molt, però la tendència sembla sòlida: el moviment dels emprenyats, decebuts, il·lusionats, insultats, castigats, ofesos i estafats que simbolitza Podemos ha agafat cos i força. També hi ha personatges extravagants, rebotats de mil-i-una coses, gent de la "casta radical de tota la vida" (que també existeix), etc, però en general és una onada força sana i nova, que està pujant. Probablement no per guanyar, però sí per influir molt, cosa que no anirà gens malament: a veure si a les esquerres la gent comença a treure’s la son de les orelles i si a la dreta descobreixen que cal respectar els ciutadans i respectar de veritat la Constitució en comptes de prostituir-la. 

No esperem miracles (mirem Grècia, per exemple) però amb una mica de sort venen temps interessants...

(5 febrer 2015)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes