I ara accelerem a fons, que ens la fotem...

Després d’explicar-nos (i imposar-nos) durant sis anys que els sous havien de baixar per ser més competitius, ara resulta que és just el contrari. Que si els continuen baixant, l’economia entrarà aviat en una mena de coma que pot durar anys i panys. El darrer informe de l’OCDE diu això, però segur que hi ha una muntanya d’informes i estudis que defensen vigorosament el contrari: més precarietat, pitjors sous, menys impostos i menys benestar faran que l’economia es dispari com un coet. Ho repeteixen una i altra vegada com si se’ls hagués aparegut Yahveh al Sinaí, però la veritat és que, per desgràcia seva, no hi ha ni una sola dada, ni una sola, enlloc del món, que demostri que tenen raó. Al contrari: el desastre que han causat ha estat una catàstrofe de magnituds apocal·líptiques. I en paral·lel ja tens el BCE comprant deute o baixant els tipus, a veure si funciona la solució màgica o si acabem d’arruïnar del tot el sistema, que no seria d’estranyar. 

Mentrestant, l’inefable president de la CEOE de les Espanyes, Rossell, diu que els salaris al nostre país pugen un 0,6%: si això és una rebaixa salarial, clama en el desert, què no serà un increment… Li podríem explicar les retribucions, bonus i premis que corren, per donar-li quatre exemples, però aquesta mena de retribucions no són salaris, clar que no: són competitivitat en estat pur, per suposat. I encara un altre apunt: segons l’OCDE, els salaris a Espanya van baixar un 0,1% entre els anys 2000 i 2007, en termes reals, de poder de compra. I des del 2009 aquest és el país europeu on més han baixat, any rere any. 


Qui els entengui, que ho digui, però és un esforç inútil: només cal veure els resultats globals per adonar-se’n del desastre que ens han muntat en dues dècades, des de finals dels 90. I ara comencen a insinuar que potser sí que calgui posar el peu a fons a l’accelerador i estimular l’economia… Un d’aquests dies, fins i tot és possible que ens diguin que l’estat del benestar no era tan negatiu com afirmaven i que potser sí que caldrà millorar el mercat laboral… Segurament estan entenent que el vent ha canviat i que no els aguantarem ja molt més de temps, que ja se’ls veu massa el llautó.

(5 setembre 2014)

Nota: Aquí hi ha un enllaç que porta a algú que en sap molt més i ho explica molt millor, Ernesto Ekaizer)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes