La "junckereuropa"


S’ha de reconèixer que cal tenir valor per provocar primer un incendi i després córrer el primer a apagar-lo, mentre et poses medalles per haver abocat benzina sobre les flames. Més o menys, això és el que ha fet, per estrenar-se, el nou president de la Unió Europea, Juncker. En el seu currículum té importants mèrits en el disseny i execució de “l’austericidi”, tot i que no és l’autor principal del guió, sense oblidar que va ser primer ministre d’un petit país, Luxemburg, que és un gran paradís fiscal al cor mateix d’Europa. El de sempre, ja se sap. 

Però com que “l’austericidi” amenaça amb provocar un terratrèmol electoral tard o d’hora, i tenint en compte que ja han aconseguit gran part del que volien, ara Juncker fa un suau viratge i comença a vendre, sense que se li escapi el riure, que si hem de recuperar l’Europa social, que si cal acabar amb l’atur, que si mobilitzarem una muntanya de milers de milions d’euros per dinamitzar l’economia... Sense renunciar a l’austeritat ni al rigor, afegeix. 

La quadratura del cercle: el de sempre. 

Tenint en compte l’escàs, gairebé nul, poder polític que té la Comissió Europea, l’ofensiva neoliberal contra tot el que faci olor a estat del benestar està garantida. L’ortodòxia Merkel, per entendre’ns, tot i que de moment suavitzada també per una gran coalició entre socialdemòcrates i democristians. Bonica, bonica de veure... El de sempre, vaja.

Però mentre escoltem aquests discursos plens de coses que pensen que ens agaradarà escoltar i que no estan disposats a fer, la realitat continua i es va dibuixant l’Europa del futur, la de veritat, la que no se sotmet a la votació dels ciutadans. El tractat de lliure comerç entre Europa i els Estats Units. Aquesta és la gran qüestió per als propers dos o tres anys. Ens ho vendran, com sempre, com una oportunitat històrica per crear riquesa i feina a dojo. La realitat del que es porten entre mans serà una altra cosa. És l’objectiu final i ja no estan gaire lluny d’aconseguir-ho. Per això ho negocien i ho negociaran en secret. Mentre fan discursos balsàmics. I si cola, cola. El de sempre...
(17 juliol 2014)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes