Lloguers que maten

Per què el comerç no ven? Un dels temes que més capfiquen a les empreses, els experts, les administracions i fins i tot els astròlegs és com aconseguir que les botigues venguin més. Tècnicament: fomentar el consum, perquè així es vagi tornant a posar en marxa la roda que se’ns ha trencat. Una de les causes del problema no té res a veure amb el comerç. Probablement sigui la més important: senzillament, la majoria de la gent no té prou diners, i ja no es pot fondre la visa cada mes. A base de retallades salarials i altres mandangues tramposes, només aconseguirem agreujar el problema. Però això, mentre el FMI i la troika ens tinguin segrestats, amb la inestimable col.laboració de la “casta hispànica”, no té remei: cada dia serem més pobres.

Lloguers ruïnosos. Tanmateix, hi ha una altra causa no menor: els lloguers dels locals. Ara, amb el final de la “moratòria” dels lloguers antics, comença a aparèixer el problema que explica moltes morts de comerços, molts treballadors “siscentseuristes” i moltes agonies empresarials: els lloguers excessius. Com una botiga cèntrica de Barcelona (no a un “carrer A”), que paga 4.400 euros al mes i el propietari en vol treure 9.000. Amb aquestes xifres, el que viu de la botiga és el propietari del local, ni el botiguer ni els treballadors. I a la botiga potser venen jerseis, aparentment, però en realitat estan llogant totxos o sòl.

Capitalisme intel.ligent = regulat. Ens diran el de sempre: ja es regularà el mercat ell solet. Solet? I un be negre: el totxo, d’una o altra manera, ens seguirà ofegant fins que l’Estat faci d’Estat i imposi l’interès general i els beneficis raonables. En aquest cas, i en tants d’altres, fins que fixi límits als abusos. És a dir, una política pública de preus màxims, de control draconià d’hipoteques, vendes i lloguers. Intervenir l’economia? Socialisme radical? No: capitalisme intel.ligent i moderat. Simplement, sentit comú, abans que entre tants espavilats ens arruïnin definitivament a tots.



Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes