Rescatar autopistes: l'Espanya assimètrica existeix

(27.11.2012) L’amiga i activista Marina Fahmüller m’envia un gràfic animat sobre el percentatge d’autopistes de pagament a diferents llocs de la plural i assimètrica Espanya. Almenys en matèria d’autopistes de peatge, som espectacularment i constitucionalment assimètrics: Catalunya (67% del total), Madrid (3,4%), Andalusia (12,80%) i Extremadura (0%). Que bonic, cada dia som una mica més assimètrics… I més que en serem. 

Com que les autopistes de peatge no han resultat ser el gran negoci que es pensaven, ara el govern espanyol les està rescatant. Amb els diners de tots, per variar: és una manera més discreta de pagar peatge, no ja els usuaris, no, sinó tots els contribuents. Independentment del percentatge d’autopistes rescatades que hi hagi a cada territori. Clar que sí: igualtat, sobretot igualtat. 

Doncs bé. Fins ara el govern espanyol pagava fins a un 49% dels ingressos que haurien de tenir aquestes autopistes (no em preguntin on són, busquin, busquin, no és gens difícil de saber…). A partir d’ara, compensarà fins al 80% de les pèrdues.  Fins quan? Fins que es recuperi el trànsit a les autopistes i els comptes d’explotació tornin a la normalitat. Es a dir, fins a la setmana dels tres dijous, com a mínim! 

Ja veiem com acaba això de liberalitzar-ho tot, privatitzar a la recerca de l’eficiència i preses de pèl per l’estil: ara rescatem autopistes privades, demà rescatarem hospitals privatitzats, de la banca ni en parlem, del sector elèctric tampoc… 

El cert és que devem ser un país extraordinàriament ric, perquè aquí ens posem a rescatar i no acabem… Els milers de milions d'euros ens surten per les orelles. Sense misèries.

Tot i que repartim més proporcionalment els deutes i els rescats que no els beneficis, mira tu quina casualitat… Però, res, això són prehistòriques idees esquerranoses, que no tenen res a fer davant la magnífica eficiència del mercat i la iniciativa privada que, ja veuen, és l’admiració i enveja del món sencer…

Video> Cançons dels vells temps que no han envellit tant...




Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes