L'operació retorn

La veritable Europa va prenent forma aquests dies en ple mes d'agost, per si algú es pensava que el món sencer estava de vacances. Si el que coneixíem com a Unió Europea (escric "coneixíem" perquè ja no és el que era, o el que semblava vist des del sud) va néixer com a vacuna contra les guerres civils franco-alemanes però amb una bona dosi de visió de futur i grandes històrica, ara el que s'imposa és la visió a curt termini i l'indubtable poder dels dos països. 

Ni refundaran la Unió ni el capitalisme, perquè no està en les seves agendes, però ja que estan "pillats" amb els socis "listillos" del sud i algun de massa espavilat al nord, posen condicions draconianes. No s'inventen res: subratllen l'Europa de dues velocitats, imposen la seva voluntat, marquen el rumb i les normes. I agafen les tisores i les serveixen en safata de plata perquè els elegits es facin elegantment l'haraquiri: retallin vostès per on vulguin, però no tornin si no han fet els deures. 

I aquí mentrestant ens preparem per a la nova dosi de laxant, a veure si ens aprimem com ens manen i a veure si de passada aconseguim acabar de rematar l'economia espanyola, que ja falta poc... Serà un èxit de dimensions històriques, sens dubte: el guió ja està escrit. Ens l'han escrit, per si encara no ens havíem adonat de qui és qui en aquest drama. En diuen govern econòmic europeu, però s'ha d'entendre el que volen dir: no de tots, però sí per a tot Europa. El matís no és menor, perquè aquí ningú no pretén fer una Unió més forta que li pugui plantar cara a les forces del capitalisme salvatge. No és aquest l'objectiu. Es tracta de salvar els mobles i de fer-ho per ordre: primer, els del nucli dur. I després, els de la resta, quan passin per l'aro i només si fan amb entusiasme les reformes que els manen. 

Es a dir, que en plenes vacances, encara despistats i endormiscats, ens acaben de teletransportar a una nova realitat, a la qual tindrem temps d'anar-nos acostumant els propers mesos, fins a l'estiu que ve. En poques setmanes tindrem el guió sencer desplegat davant dels nostres ulls. L'operació retorn aquest any serà operació sortida...


(Diari de Terrassa, 18.08.2011)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes