Gitanada a la francesa

Els gitanos de França (seria més just dir de Sarkozy) o la mesquita a quatre passes de la “zona zero” formen part del mateix relat. Dels valors que costa i al mateix temps és imprescindible preservar. Dels que són a les arrels de l’ànima de la França republicana o dels Estats Units i també d’una Europa que, amb molt dolor, els ha acabat convertint en principis fonamentals. No permetem la discriminació per sexe, per raça, per religió, per idees o creences… Clar que hi ha discriminacions, no ens enganyem pas: però lluitem per esborrar-les i per no afegir-ne de noves. La ratlla no és mai fàcil de dibuixar, en aquests casos. Existeixen prejudicis, alguns més justificats que altres: no siguem tampoc ingenus. Però aquesta mena de prejudicis s’han de quedar en el terreny de les converses de cafè, no esdevenir ordres governamentals, lleis o costums. La llei, igual per a tothom. I a partir d’aquí, la resta.

Això és el que a França s’han passat per l’engonal (o per l’Arc de Triomphe, que queda més finet) amb les expulsions de romanesos i tota la història dels seus campaments. Si estan prohibits, que ho sigui per a tothom. Si hi ha delictes, que s’apliqui la llei. No amb sadisme, sinó amb justícia i proporcionalitat. I si hi ha sensacions d’inseguretat o temptacions populistes que formen part de la deriva d’una part de la dreta europea (aquí també ja hi anem anant…), la resposta no es troba en començar a sacsejar el fantasma del nazisme i bestieses per l’estil, tot i que no convé menystenir-lo.

La resposta es troba en aquells valors que constitueixen el nostre relat fundacional com a societat. Si es comença a fer excepcions, si s’apliquen intermitentment, l’edifici sencer trontolla. Es allò del vell poema de Brecht: primer els comunistes, després els gitanos o els jueus, i al final em venen a buscar a mi… Però hi ha una part bona en aquesta història: per frenar els excessos de Sarkozy s’invoquen els grans principis de la Unió Europea. Amb solemnitat. En el món en què vivim, on som una excepció, no és poca cosa. Es el que té de bo ser europeus… Alguns dies, clar.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes