El problema són els partits politics


A veure si, aprofitant que és cap de setmana, posem una mica d’ordre en tot aquest tsunami de la corrupció. Intentem separar el gra de la palla? Vinga, va… Comencem per recordar aquell vell porverbi xinès, mil vegades repetit. Quan el savi assenyala la lluna, el tonto es fixa en el dit. 

Aclarim-nos, per si encara no ho havíem agafat: aquí som nosaltres, tots (menys «ells») els que fem el paper del tonto. Portem setmanes, mesos, anys, atrapats en un femer de proporcions bíbliques, judicis, declaracions... La història es va dibuixant amb una claredat brutal: el robatori ha estat sistemàtic, executat amb una normalitat esfereïdora.

Es diu corrupció, tècnicament, però no és res més que una immensa bassa de merda en la qual ha naufragat la democràcia espanyola. I la catalana, per suposat.

Va començar a finals dels setanta, amb les comissions borbonejades sobre els barrils de petroli, va continuar amb el felipisme, va multiplicar-se amb l’aznarisme i el pujolisme i l’aguirrisme i el borbonisme i altres verins per l’estil, va arribar al paroxisme amb la bombolla financera i immobiliària i ara està a punt, a punt, de rematar la feina i acabar d’arruïnar aquest i aquell país. 

Fixem-nos, doncs, en la lluna i no en el dit. No calen més lleis anticorrupció, ni fiscals, ni jutges, ni policies, ni punyetes. Això no serveix de res i els grans "capos" ho saben perfectament. La corrupció mutarà, es refinarà, la gent se l'empassarà... i tot seguirà igual.

Cal, senzillament, controlar de forma radical els partits polítics. Tots. Absolutament tots. Cal obligar-los a la transparència, que va de la mà de la democràcia interna, oh, sí, aquest invent tan diabòlic… Cal penalitzar-los i il·legalitzar-los temporalment si cauen en la corrupció sistemàtica. Cal agafar els corruptors i castigar-los, cosa que curiosament no passa mai. Cal protegir els mitjans de comunicació dignes, els penedits, els delators, els que despullen les misèries. Com fer això? Aquest és el problema: si esperem que ho facin els partits...

El mal, el corc d’aquest sistema està en els partits i en les seves fundacions i altres instruments discrets, en les campanyes electorals, en els aparells enquistats i en les immenses facilitats que hi ha perquè jugar brut surti de franc. 

Això és la lluna i no el dit: els partits i els corruptors. Per aquí raja la nafra purul·lenta de la democràcia a Espanya i a Catalunya. Si no ho aturem a temps, la necrosi serà definitiva i no la resoldrem ni independitzant-nos del veí del costat. 

És la política el que cal canviar, perquè sigui política i no aquesta cosa tòxica que jo diria que està a punt, a punt, de robar-nos el present i el futur.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes