Uait Jaus: in espanix, plis, mister Tramp...

Aquesta és la consigna de Trump: als Estats Units es parla anglès. I si no en saps, o et busques la vida i l'aprens, o et busques un bitllet d'anada i “baibai”, que diuen. Estúpid, sí, però clar. Del nou president americà es podran dir moltes coses, però no enganya: promet el desastre i fa tot el possible per complir. A més, té una sorprenent i inesperada virtut: ha fet que el govern espanyol, i amb ell tota la casta política, empresarial i periodística que està fortificada a Madrid, descobreixi les virtuts del bilingüisme. 

Ells, sí, que no han entès mai que a Espanya es pugui parlar altra llengua que el castellà (excepte en trobades familiars i folclòriques), ells que a la web de la Moncloa i a tantes altres tracten el català, el basc o el gallec com si fossin collonades de tercera categoria, ells, justament ells, s'indignen perquè la Casa Blanca ha esborrat el castellà de la seva web. 

Deu ser un efecte colateral de la falsa “Operació Diàleg”: de cop i volta, s'han fet partidaris del bilingüisme. Als Estats Units, sí, però per algun lloc havien de començar, no? 

Als EUA hi ha uns 57 milions d’hispans i a prop d’un 20% de persones que parlen alguna de les moltes versions de l’espanyol/castellà. I clar, no poden entendre que un país discrimini una de les seves llengües i troben demencial que es menystingui la gran riquesa cultural que significa el fet de tenir dues o més llengües... 

Benvinguts al club, senyores i senyors! Ara resulta que han entès que es pot ser nordamericà en castellà i que no passa res, que el bilingüisme no és tan fastigós, inútil i “pueblerino” com pensaven… I per això reivindiquen que el castella tingui un tractament respectuós i digne al costat de l'anglès.

Però no correm massa. El bilingüisme només l'entenen a benefici del castellà, que consideren una llengua superior. El que no entenen és que, igual que l'anglès, el castellà no pugui ser la llengua de l'imperi. 

No estan disposats ni “jartosdevino”a practicar el bilingüisme a Espanya ni a respectar de veritat les altres llengües de la península. Ho troben inconcebible, inútil, ridícul, estúpid. Això és el que pensen. I no treuran conclusions intel·ligents dels excessos demagògics de Trump. Ni una. 

L'únic que els indigna és que el castellà no sigui llengua cooficial als USA. Això sí que no els entra el cap, des dels temps de Colón/Colom, de l'imperi “donde nunca se pone el sol", de l'Espanya “una, grande y libre” i dels "500 millones de hispanohablantes". 

Per això, després de la brillant idea de la “Uait Jaus”, ho confesso, a mi m'està costant deixar de riure, la veritat...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes