El "cazalla party"

Ara que sembla que hi ha indicis de novetats a la dreta espanyola, exactament al seu extrem més de dretes, tornem a sentir parlar del gran mèrit que va tenir Aznar en la titànica tasca de “unificar la dreta”. Clar, faltaria més, aquest elogi serveix per deixar Rajoy com un drap brut. Espanya sempre ha enyorat els lideratges messiànics, les falses unitats, i ha menystingut la subtilesa i la complexitat de la democràcia i la pluralitat. Ara, però, sembla que s’obre una finestreta, molt petita, i que per aquesta finestra pot aparèixer una oportunitat. Quina? 

Ni més ni menys que la de desbloquejar el mapa polític espanyol. Aznar va forjar una formidable màquina de guanyar eleccions i poder, de moure diners… però no de millorar la democràcia. Jugava intel.ligentment: tenia al seu favor un sistema electoral tramposament bipartidista i una esquerra dividida en mil matisos (com és normal, per altra banda), i va saber aprofitar-ho. 

A canvi de què? De què el “cazalla party” espanyol, versió hispànica del “tea party”, hagi aconseguit bloquejar la política espanyola, fossilitzar-la. Amb l’avortament, amb les privatitzacions estranyes en nom d’un fals liberalisme, amb les retallades insensates, amb la patrimonialització d’una idea d’Espanya tancada i agressiva. Tot això, ara mateix trontolla, amb les esquerdes que estan apareixent en l’edifici aparentment monolític de la dreta espanyola: personalismes, traicions, fracassos, escàndols, ambicions… 

Hi ha una oportunitat perquè aparegui, i al país li convé, una dreta més centrada i raonable, no segrestada pels extremismes. Un efecte difícil, dificilíssim, però no impossible d’aquestes crisis és que aparegui una oportunitat per desbloquejar un país que va directe al col.lapse polític i institucional. Ja ens convindria, ja. Excepte per als que creuen que “com pitjor, millor”, clar.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes