El jutge Robin Hood


(7 gener 2014) Amb certa delicadesa i notable habilitat jurídica i estratègica, l’operació “Salvem la infanta” continua. L’entrebanc d’ahir, la imputació, devia ser inevitable. La veien a venir. I ja tenen a punt els propers passos perquè la infanta Cristina surti del “cas Urdangarín-Borbón” sense massa problemes. Si han estat capaços de convertir un fiscal en defensor o d’aconseguir que Hisenda sigui tan comprensiva amb unes factures defectuoses, res no serà impossible. 

I al final, encara tindran la barra de vendre’ns que la imputació ha estat un magnífic exemple de la qualitat democràtica d’Espanya, de la igualtat dels ciutadans davant de la llei i de la transparència de la monarquia. Això ja vindrà, però, al seu moment. Per ara el que toca és despistar, embolicar la troca i deixar el jutge amb un pam de nassos. 

Algú s’imagina que el “cas Urdangarín-Borbón” pot acabar malament per a la corona? Impensable. Però tindrà un efecte colateral força interessant: podrem posar al santoral un nou jutge. En l’imaginari col.lectiu va prenent força l’arquetip del jutge Robin Hood, que ataca als poderosos, que creu fermament en la llei i està disposat a arribar fins al final. Normalment acaben malament, això ja ho sabem. I n’hi ha alguns que es perden pel seu ego desmesurat, com Garzón, però el santoral judicial va creixent dia a dia: Castro, Pedraz, Ruz, Alaya... Herois solitaris que lluiten contra gegants, contra un sistema on tot està “atado y bien atado” i la llei s’aplica amb graus de severitat que varien molt, fins a esdevenir insultants per als ciutadans normals. 

Aquests jutges i jutgesses són els nous herois d’un país submís i decebut, incapaç de canviar les coses i de comportar-se com una autèntica democràcia: els ciutadans s’indignen i somien amb herois que els treguin les castanyes del foc però continuen passius i resignats com sempre. Herois, però, més mediàtics que cap altra cosa: tard o d’hora, desacarrilen. Ells i els seus casos, quina casualitat. O apareixen els indults i tantes altres fórmules creatives que ajuden a tapar-ho tot. L’imperi de la llei, en diuen... O és l'imperi sobre la llei?

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes