Garrotades a la catalana

(12.12.2012) Hi ha gent que es pensa que a base de mala llet es pot fer un país més seriós. Que a base de repartir llenya la policia serà més respectada. Que el primer que mira malament un policia o gosa replicar-li és un ciutadà sospitós. Que la democràcia o la seguretat es defensen amb el garrot a la mà, per si de cas. La història de la pobra dona que va perdre un ull és exemplar. O la del nen estomacat: ja se sap, comences a repartir òsties i se’n pot escapar una, sense mala intenció… 

Ara resulta que sí, que hi havia un informe, ara resulta que potser sí caldrà estudiar això de les pilotes de goma… En fi, que si aquesta ha de ser la gran Catalunya independent, rica i plena, millor ho deixem estar: gairebé prefereixo que les garrotades les reparteixi la Guàrdia Civil o la Policia Nacional, ara que cada dia estan una mica més militaritzades… El model és la mala llet de la policia nordamericana o de molts gendarmes francesos? O els tics de tota la vida de la policia espanyola? No hi ha models millors al món? I hem d’acabar amb indults vergonyosos com el que acabem de veure, que en això sí que el govern espanyol és un col.lega? 

No és que calgui anar pel món amb el lliri a la mà, tampoc. Hi ha gent dolenta, perillosa, agressiva, disposada a tot, no ens enganyem. I calen policies per fer-hi front, per garantir la seguretat de tothom. Però no es pot fer una mica millor? 

Amb els Mossos ha passat com amb la resta de l’administració de la Generalitat: molta poesia lírica (“millor signatura que firma”), molt voler diferenciar-se del model espanyol de tota la vida, però al final el que ha resultat és una administració profundament espanyola, per bé i per mal. I no ho dic pas com una ofensa, perquè la paraula “espanyol” no té per a mi cap significat ofensiu, ni molt menys. Simplement, que som on som, que ens surten les coses com ens surten, que això és més Espanya del que sembla… En tots els sentits. 

Amb la de models que hi havia pel món, per a Catalunya i per a Espanya. Per copiar-los, senzillament per copiar-los, com si fóssim xinesos. O suïssos, que tampoc no estaria malament.

Video> Innovació, ciència i tecnologia


Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes