Els meus 1846 euros

(27.10.2012) Diu un organisme estatal que l’any 2010 cada ciutadà va pagar (o es va endeutar) per valor de 1846 euros destinats a salvar la banca espanyola, aquella que era la millor de l’univers. O sigui que la broma a alguns els va costar, aquell any, 200, 854 o 7387,50 euros. I de mitjana, 1846 euros per càpita. Això, interessos a part, se suposa… 

Quina va ser la factura del 2011? Ui, encara ho estan comptant, però no crec que fos menys que l’any anterior, oi? La vida està fatal i tot puja… Sumem un mínim de 1846 euros i ja ho corregirem més endavant, d’acord? I  a quant pujarà la factura del 2012 o dels rescats que haurem de pagar el 2013? Si ho arrodonim en 1850 euros per cap i any no ens equivocarem massa. Sense comptar interessos, refinançaments, comissions ni altres despeses. 

La xifra és bonica, i encara tenen la barra de dir-nos que aquesta Operació Pirata no ens constarà ni cinc. 

Ara, per fer una mica de demagògia no demagògica, podríem contrastar-ho amb la gent que salta d’un balcó o que es penja d’un arbre quan arriba el desnonament, o amb les famílies condemnades a perdre el pis i tenir deutes eterns. O amb els promotors per als quals sí existeix la dació en pagament: normal, clar, en realitat eren socis del banc o caixa! 

Al capdavall, la factura del desastre ens l’estem repartint entre la majoria mentre una minoria ens prèn el pèl alegrement amb el permís (implícit o explícit) d'una gran part dels nostres representants parlamentaris, als quals en teoria nosaltres (sobirans, oi?) els cedim el vot perquè defensin els interessos generals.

Arribats a aquest punt, se’m planteja una qüestió, també demagògica, per suposat. Ja que entre tots paguem els forats de la banca i indirectament els de les immobiliàries i els dels desgraciats que han acabat triturats per la màquina legal, no podríem quedar-nos els pisos (que en el fons són nostres) i donar-hi una sortida millor? 

Noooo, diuen, seria il.legal. D’acord, seria il.legal. Però i si canviem d’una punyetera vegada alguna llei a favor del poble, per variar? S’enfonsaria Espanya o el sistema bancari o alguna cosa? O simplement ens prendrien una mica menys el pèl? Jo m’ho rumiaria una mica…

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes