Dos més dos, quatre, ni tres, ni set

(12.6.2012) A veure, que aixequi el dit qui no hagi dit mai una mentida. Qui no hagi copiat mai un examen, un treball. Qui no hagi deixat de fer alguna cosa gràcies a una excusa més o menys creativa. Qui no hagi fet trampa. Qui hagi pagat tots, tots els impostos. Algú sortiria, clar, però segur que li acabaríem trobant alguna pega, oi? Doncs això és una mica el que ens passa. Que ens hem d’acceptar com som, que ens hem de dir unes quantes veritats (no cal que sigui a punyalades), que hem d’entendre que com a país no som gens de fiar i que ningú no ens treurà les castanyes del foc. I que no resoldrem aquest desastre en quatre dies: hauríem de retrocedir uns dos-cents anys per trobar-ne les arrels. Però comencem per aquí, per deixar de jugar aquest joc estèril en el que hi acabarem perdent bous i esquelles. 


No ens podem posar d’acord en res? No podem dir la veritat amb els números? O almenys alguna cosa més semblant a la veritat, acceptem un cert marge... No podem començar a pensar a gran escala i llarg termini, sense perdre’ns en les misèries del dia a dia? Si ens pensem que així resoldrem res, anem llestos: no sé què més cal que passi perquè entenguem, tots, que estem fent malament un munt de coses. Jo el primer, d’acord, però ni l’únic ni l’últim. I els que donen lliçons a tort i a dret, també. I els que semblen desinteressats, ja veuríem... I els suposats estrategues del curt termini, també. 


Hem de tornar a aprendre allò de dos i dos quatre, coses clares, treure els cadàvers de l’armari i veure com els enterrem dignament sense arruinar-nos per dues o tres generacions. 


Per aquest camí no anem enlloc com a país, i això val per a Espanya i per a Catalunya i també per a Europa, clar. Però els nostres pecats són nostres, deixem de jugar a escampar-los. Ens toca fer la nostra pròpia penitència, tot i que hi ha graus molt diversos de culpabilitat. Igualment, hi ha maneres de fer penitència i maneres de suicidar-se. 


No parlo només de dretes o esquerres, ni de política (almenys no la partidista), ni de la banca o dels mercats,  sinó d’una visió més àmplia, més generosa, més intel.ligent. La d’adonar-se’n que a aquest pas, si no canviem el xip, estem cremant el futur. Tot el futur. 


Com es fa? Començant per aquí i per cadascú, potser? Sí, hi ha un buit de lideratge esfereïdor, però alguna cosa puc fer jo. I l'altre i l'altre. És fosc i confús, però és l'únic camí en el qual hi ha alguna llum al final. L'actual només porta a culminar la tragèdia de la pitjor manera possible. O confiar en un miracle, que em temo que és el que encara fan molts. Doncs no, no hi haurà miracle. Ja ho estem veient...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes