Històries d'èxit i nous herois: el xef Artur Martínez

La trajectòria del xef Artur Martínez, vista des de la distància, és una història d’èxit basada en valors no gaire habituals. Portem anys, massa anys, durant els quals les històries d’èxit eren bàsicament “pelotazos”. El tipus que havia passat de ser un modest paleta a fer negocis de milions d’euros, i que després ha deixat també forats de milions d’euros. El pelotazo dels banquers i similars que han fet el que han volgut, s’ho han muntat espectacularment i ara veiem la bonica herència que ens deixen: detritus tòxics per a dues generacions. El pelotazo dels grans genis de les finances, de la borsa, de les bombolles de tot tipus. 

El país del “pelotazo” s’ha estavellat i comencen a canviar els herois dels nous temps. 

Una d'aquestes històries és la d’aquest cuiner terrassenc que comença modestíssimament en un senzill negoci familiar, que estudia i progressa, que pensa pel seu compte, que elabora un model gastronòmic propi, que s’esforça per assolir la màxima qualitat, que ressuscita productes autòctons poc valorats i que al final rep una estrella Michelin. Una persona plena de somnis però capaç de tocar de peus a terra. I que quan toca el cel no sembla que li hagi pujat al cap. 

Aquest divendres sortia a tota pàgina a La Vanguardia una interessant crònica del seu recorregut vital des de la cuina de barri fins a la primera línia de la cuina mundial. Una pàgina que mereix ser guardada a la carpeta “bones notícies”, de les quals n’anem força escassos. En els temps que corren, replets de males notícies, hi ha, segur, altres herois anònims en altres sectors, que estan fent les coses bé, que no s’han fet d’or, que han arriscat, que s’han sacrificat i que se’n surten força bé. No salvaran el país de la crisi en cinc minuts, no generaran negocis multimilionaris, però mostren un dels camins més interessants que tenim a l’abast i un dels pocs que podem recórrer: modèstia, esforç, creativitat, idees pròpies… I segurament una mica de sort també, tot i que no és el factor clau. 

En fogons com els del Capritx de l'Artur Martínez (+ Sonia Hermoso, Gerard i Mireia) i tants altres hi ha el secret del país del futur. Li hauríem d’anar copiant la recepta… Segur que ens la passa de franc, perquè -aparentment- no té cap secret.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes