Qui viu de qui i/o millor que qui?

Les campanyes electorals no són jocs florals ni es fan a base de delicadeses. Tothom juga a un mateix joc: mobilitzar els nostres i adormir o  excitar els altres, depèn. Potser haurien de ser d'una altra manera, més riques i estimulants, però no ho seran. Artilleria gruixuda, tècniques sofisticades i cíniques, missatges molt primitius: coses per l'estil. La campanya andalusa, on es juga la batalla final de les guerres de l'11-M, és l'exemple d'aquest model. Un exemple contundent i prometedor, perquè tothom juga a la desesperada: guanyadors i perdedors. 

El video delsdos-cents mil que ha posat en circulació Griñán és realment espectacular i trist, més enllà de les idees polítiques de cadascú. Cal tenir la cara més dura que unes patates braves de fa tres setmanes per dir algunes de les coses que suposadament han de mobilitzar el vot d'esquerres dels andalusos. Si ha de ser així, apaga y vámonos...

Evidentment, busca una resposta catalana, que realimenti el circuit i esveri el personal. I com que a aquí hi ha força penya amant de burxar en el tema i de fer electoralisme barat a base d'insultar els andalusos, ben aviat tindrem un bonic episodi de videos virals, de declaracions i rèpliques, de titulars explosius: aquestes coses funcionen a Andalusia i a Catalunya. I a Madrid i a Pernambuco. Greuges i comparacions tramposes són magnífiques vies per tensar la corda, per marcar fronteres, per excitar les masses. 

Ajuden molt, molt, a que la gent no pensi pel seu compte, que d'això es tracta. I el poder amplificador dels mitjans acaba de fer la feina: sempre acabem discutint sobre si els andalusos són més ganduls o si els catalans són uns cara-girats, sobre qui viu de qui i/o millor que qui... Un debat d'allò més enriquidor i estimulant, en efecte. I si algú es lamenta, l'altra resposta tòpica, barata, sempre és a punt: la culpa és dels nacionalismes, dels localismes. Quan la veritat és que l'únic problema que tots compartim, a parts iguals, és que no hi hagi millor manera que aquesta, tan patètica, de ser espanyols. 

Però com que aquesta setmana ja he plorat prou, em guardaré les llàgrimes per a la vinent. O per d'aquí a dues setmanes. O tres, si cal... Per llàgrimes no quedem.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes