Entre Sant Baltasar i el Diabòlic Garzón

Depèn de com es miri. Sant de la meva devoció no n'és, però no negaré que algunes de les coses que ha fet fan que no perdem del tot la fe (ingènua) en la justícia (fosca). Lluitar contra els fantasmes macabres de Pinochet o de Franco, tot i les aventures estranyes als budells infectes del felipisme dels anys del GAL, mereix un respecte. Relatiu, sí, però respecte.

Encara que sigui una mena de superstar de la justícia, un personatge contradictori, cregut, venut i sobrat, no hi ha tanta gent a Espanya que hagi tingut el valor de plantar-se al davant de les coses intocables, dels tabús de la nostra història. 

Fer-lo sant em costa molt, massa. I llegir les batalles entre jutges com si fóssin una mena de lluita èpica entre dretes i esquerres com les d'abans, ja em perdonaran, però és d'una simplicitat esfereïdora. 

Garzón és com ells, com els que l'han enviat als inferns de la judicatura. Però certament no és exactament igual que els seus botxins: no n'hi ha prou per posar-lo al santoral ni per condemnar-lo al foc etern. I mentre discutim sobre qui és el bo i qui el dolent en aquesta pel.lícula, mentre ens endinyen una reforma dràstica del mercat laboral (que crearà feina i oportunitats a dojo, sens dubte), ens n'oblidem d'un tema pendent des de l'any de la picor: que la justícia, suposadament el tercer poder, sigui del poble i serveixi al poble. 

Clar que quan els dos altres poders ves a saber a qui serveixen, no sé si és una urgència històrica enfrontar-se al poder més absolut, més dur, més enquistat, el judicial. 

Digues-li tu "bon dia" a un jutge ben somrient i procura caure-li bé, que si no et caurà el pèl... 

Tot i que em consta que hi ha moltíssima gent a la justícia que es creu que serveix a la societat, el poder judicial va per lliure, sotmès a servituds partidistes i personalistes. Passen els governs i certes coses no canvien mai. I ens entretenim amb l'episodi aberrant de Garzón però ens oblidem, sempre, sempre, que en altres països (nord enllà, oi?, on diuen que la gent...) la justícia és una altra cosa. 

Clar, aquí ens expliquen que pertanyem a una altra tradició judicial... La de l'embut, potser? No fos cas que se'ns acudís canviar-la...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes