Amb una sabata i una espardenya

Toca buscar-se la vida. Ja ho sabem tots, però hi ha qui ho fa i qui no. I el cert és que aquesta societat està reaccionant. Potser encara a una escala "micro", gairebé anecdòtica, però hi ha en marxa moltes coses noves construïdes sobre noves bases. I molta gent, molta, que està pensant a muntar el seu propi negoci o que ja ho està fent i s'enfronta amb valor a un panorama que convida més aviat a emigrar a un país que valgui la pena, on hi hagi oportunitats per a qui vol buscar-se la vida i tirar endavant. Les històries es repeteixen. Un compra els mobles a Ikea per fer-se una cuina i muntar un restaurant: el Bulli també va començar modestament. A un altre la cunyada li fa la decoració. També es donen casos de famílies i amics que, euro a euro, donen un cop de mà i ajuden a muntar un negoci: estan fent una inversió, assumint riscos, construïnt el futur del país i passant del sistema financer i les administracions. No van mal encaminats...

El model "empresari/a amb una sabata i una espardenya" s'està generalitzant per a la gent que comença, que se n'ha atipat de viure en la provisionalitat, de cobrar en negre, de malvendre el seu capital personal. La majoria no són empresaris (perdó, volia dir emprenedors, que és com més "cool") per elecció: la vida els empeny, l'atur, la sequera, la depressió col.lectiva, la necessitat... Però sovint no hi ha cap altra sortida que aquesta: llançar-se a l'aventura. 

Doncs bé: aquesta és la gent que aixecarà aquest país d'aquí a uns anys, quan algú se n'adoni que hi ha en marxa un corrent nou, una força nova que va començar a dibuixar-se a principis de la segona dècada del segle, enmig de la crisi dels quinze anys... N'està ple de casos similars, d'històries de fragil.litat i empenta combinades, de cooperació, de solidaritat, d'inversions improductives i arriscades. Si les busques, les trobes a grapats. Es una mena d'avantguarda del futur, molt més prometedora que la misèria que ens injecten cada dia. 

La sabata i l'espardenya de tota la vida acabarà essent una poderosa estratègia de futur. Ara per ara, la única que hi ha a la vista.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes