El final de l'imperi romà

Si pagues el 100% d'impostos no téns cap mena d'estímul per treballar, per invertir, per arriscar. Si pagues el 0% d'impostos, pots ser Apple, Google, candidat/a a la presidència USA, i veure premiada la teva ambició, però no aportes res a la caixa comuna que fa una societat més equilibrada i genera millors negocis. La gran qüestió és saber on està l'equilibri entre dues forces positives, l'ambició raonable i la solidaritat no desmotivadora. 

Què passa quan paguem el 10, el 20, el 30, el 40 o el 50% d'impostos? Gran dilema de la socialdemocràcia perduda en el seu laberint o dels estats en fallida tècnica. 

Abans de respondre'ns, afegim-hi una variable: què preferim, el 10% de 100 o el 50% de 10? No és qüestió fàcil ni té resposta única: depèn. 

En aquest país, absolutament desnortat -mani la dreta o l'esquerra- estem agafant el camí de collar fins al limit als que no tenen escapatòria. 

Ja hi teníem pràctica: els de dalt i els de baix no han pagat mai el que toca. El tema es planteja sempre en la franja confusa de les classes mitjanes: justament les que són el motor de les societats actuals, antigues o futures. Víctimes fàcils del sistema, solucions immediates: diners que entren a la caixa avui mateix. Amb males cares i amargor, però poques protestes serioses. Fins que les classes mitjanes es rendeixen, esgotades, sense necessitat de fer revolucions, ni d'acampar a les places ni de fer tancaments de caixes ni altres ximpleries suposadament heroïques. La bóta de Sant Ferriol té un final. I aquest país està a punt de trobar-lo. 

S'ha de reconèixer que ens hi estem esforçant, i no insistiré prou a dir que això passa mani qui mani: Rajoy o Zapatero, trist és dir-ho, cares d'una mateixa moneda. Però abans que nasqués la llegenda de la bóta de Sant Ferriol hi van haver més coses, entre elles una coneguda com a imperi romà. Anem cap al segle III, per no perdre'ns. Mirem com anava això dels impostos, del dèficit, del deute, del forat. I què ha passat sempre que s'ha traspassat el límit i no hi havia més estratègia que la recaptació urgent, desesperada. 

A l'altra banda de la frontera, sempre, sempre, hi ha els bàrbars. I porten amb ells l'Edat Mijana.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes