El teu iPhone l'ha fabricat un iEsclau

Sabíem que els iPhone o iPad, tan guais ells, es fabriquen en empreses xineses que són gairebé camps de concentració? La notícia ha sortit a la premsa de mig món, no ha estat desmentida i les coses segueixen igual. Entre els operaris d'aquestes fàbriques hi ha menors (que també, segur, deuen treballar als camps d'arròs i on faci falta) i esclaus que viuen, treballen i dormen en una mena de cubículs, vigilats per càmeres i guàrdies, fent feines durissimes. Gent que es pot llençar com un kleenex quan té alguna lesió o quan senzillament peten, s'esgoten. 

Només s'aprofita la firma Apple de les inhumanes condicions de treball a molts països? Juraria que no, perquè quan trobes a les etiquetes dels productes que estan fets a Xina, Vietnam o Thailàndia, i penses en el preu que pagues, alguna cosa no quadra. Es senzillament impossible que, una vegada sumats els marges comercials, els costos de transport o magatzem, els impostos i tota la resta, inclosos uns beneficis que poden ser modestos o astronòmics, una tauleta digna de l'Ikea surti per 5 euros, uns texans Zara costin menys de vint euros o qualsevol gadget tecnològic tingui un preu més que raonable. Es el mateix cas que l'envelliment dels texans, tòxic i perillós per a la salut: no ens interessa saber-ho. O el que fan els xinesos a Àfrica, on els explotadors són ells. O el que s'acaba de saber sobre els fabricants d'uniformes oficials a Tànger...

El mateix individu que es queixa aquí de les condicions laborals es compra alguna cosa i passa olímpicament de si està fabricada en condicions indignes o d'explotació. I no passa res: el nostre benestar està per damunt de tot. En tenim prou amb participar de tant en tant en alguna campanya solidària, en el millor dels casos, per rentar una mica la nostra consciència. Som una societat profundament equivocada i rendida, que se n'està oblidant de que cal millorar i canviar el món, i fer-ho per a tothom (per a tothom, sí), perquè tots nosaltres també puguem anar bé. Però campi qui pugui i mòbil nou per zero euros! Així, anestesiats, egoïstes, porucs, castigats per la crisi, som cada vegada més febles i manipulables. I futurs iEsclaus, si molt convé, amb mòbil nou. O amb el Mac on escric ara mateix, que no estic pas lliure de culpa..

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes