La fantasia farà derrapar "el procés" (i aquesta Espanya avariada)

Santi Vidal es mereixia seguir essent jutge (el va castigar la Santa Inquisició per pensar pel seu compte) però no es mereixia seguir essent senador. Ha hagut de plegar perquè se li ha anat escalfant la boca fins que ha acabat ficant la pota de forma espectacular. Per tant, punt per a ERC: no és gens habitual que un senador dimiteixi, el gest és molt digne, absolutament insòlit a Catalunya i a la resta d’Espanya. 

Vidal formava part del club dels profetes i visionaris hiperexcitats que anuncien la terra promesa i es van animant dia a dia: que si un exèrcit, que si donar un copet de mà a l’OTAN, que si el contraespionatge, que si els impostos, que si llistes de jutges afectes i desafectes, que si uns estats misteriosos reconeixeran Catalunya en cinc minus, que si uns fons d’inversió estan disposats a posar pasta... Al final, clar, ha derrapat i s’ha estavellat. 

En paral·lel, tenim un altre culebrot, que també mereix òbviament una dimissió, que en aquest cas no veurem: la consellera Borràs, de perfil baix fins ara, suggerint que els funcionaris demanin festa “per assumptes propis” el 6F per donar suport a Artur Mas. No ho va dir literalment, però se l’entenia perfectament. Apa, ja tenim una altra llista d’afectes i desafectes, de funcionaris patriotes i funcionaris passotes, en el millor dels casos. Una altra ficada de pota i una destralera confusió entre les institucions i la política... 

Sumades, dues boniques patinades en la mateixa setmana de la fallida conferència a Brussel·les és un bon rècord. Potser ens ho intentaran vendre’ns com a èxits, i fins i tot ho faran de bona fe, portats per l'entusiasme, però no són altra cosa que relliscades. 

Relliscades que, per cert, revelen una perillosa tendència a la fantasia en tot el procés, a base de donar ales als somnis, a les elucubracions, a les astúcies d’amagatotis i a les hipòtesis més agradables i dolces per animar el personal. L’únic que no fan, i és el seu gran punt feble, és eixamplar la base del procés, obrir les fronteres del catalanisme. Prefereixen viure en la ficció i ignorar que més de mitja Catalunya té altres idees i que no està per la independència.

Sort n’hi ha de Rajoy, dels seus aliats i socis i de la seva absoluta incapacitat de fer autèntica política d’Estat... Amb un govern intel·ligent a Madrid, amb una "gran coalició" intel·ligent, les coses serien molt diferents a Catalunya. Però, clar, l'establishment espanyol ha triat la via més estúpida, perquè també viu en una fantasia...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes