La carta del Rei als reis

(17.9.2012) Els temps canvien. Si no en el fons, sí en les formes. Els reis d’abans, quan enviaven algun missatge al seu poble, anava sempre acompanyat d’uns soldats i algun cap tallat: no falla mai, s’entén sempre a la primera. Fins fa uns anys, el format “modern” ha estat el del missatge televisiu nadalenc, o un paràgraf encastat al bell mig d’un discurs oficial en algun d’aquests actes encarcarats que presideixen els monarques: sempre amb mitges paraules, perquè les interpretem com si fóssin una mena d’oracle diví.

Ara el rei acaba d’estrenar web i ha escrit una carta, ja no se sap si als súbdits/ciutadans o als internautes. O a ningú. El proper pas serà una piulada al twitter: en pocs caràcters es podria resumir perfectament el nucli de la carta i ens estalviaríem feina.

Hem d’estar units, deixar-nos de somiar coses impossibles, conviure ben avinguts. Ah, i posar els interessos generals per davant dels particulars...

Això sempre queda bé, especialment en una Espanya on justament les coses van cada vegada més en direcció contrària: imposar els interessos particulars d’una casta als diversos interessos generals de les diverses majories minoritàries. Que bonic, tot plegat.

Clar, quan el rei escriu una carta o envia un “recado”, ràpidament apareix qui canta les excel.lències i profunditats del missatge enviat, qui es queda més aviat amb cara de pòquer, educadament, o qui simplement passa a xafardejar les fotos de la nova web, a veure si amaguen algun misteri o missatge codificat…

A mi em costaria fer d’exègeta d’un missatge tan pobre, tot i que ja entenc que no és el mateix que ho digui el monarca o un “iaioflauta”: a més d’una autoritat moral (força rebaixada), ell personifica l’Espanya eterna i és el militar que més mana.

O sigui que missatge rebut: tots a una, com Fuenteovejuna, i tots quietonets i a portar-se bé, que no estan els temps per fer experiments.

Com de costum, ningú no es dóna per al.ludit. Normal.

Tanmateix, costa saber com canviaran les coses. I costa encara més ignorar que res no serà mai més igual. Sí, clar, tot ben endreçadet sempre és més agradable de veure, al gust del monarca i dels guardians de les essències, però estem travessant una tempesta i segons quins desitjos sí que són quimeres: encara no ho saben, però l’Espanya eterna està tocada de mort. No només per les ànsies independentistes d’una part molt important dels catalans o per les jugadetes que preparen els bascos discretament, no. Europa pressiona i pressionarà per canviar moltes coses: serà dur, dramàtic, però també oxigenarà aquest país. I en paral.lel, creixerà la pressió social per fer un país més just i decent: trigarà, però això acabarà essent imparable. Que vagin provocant...

Es a dir: tot i l’ús de les noves tecnologies (no acabo de veure-hi la novetat com per admirar-nos i reverenciar tanta modernitat, però en fi...), la carta no aporta res de nou al que ja sabem.

Es una mena de carta del rei als reis. Ja se n’adonaran algun dia que “els reis” són el poble. I que la realitat del país comença a distanciar-se també de la reialesa…

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes