Vinga, fem-los cas: pensem més en Espanya

Parlem i pensem molt sobre Catalunya, sobre les lleis que impedeixen preguntar per la independència o demanar l'hora als vianants, sobre les astúcies per burlar l'Estat, sobre les “Operacions Clavegueres” o els corredors mediterranis… No és en absolut una pèrdua de temps, d'acord, però ha provocat que la política i el govern catalans s'hagin oblidat de què tenen un dia a dia per gestionar: el país va a base de pilot automàtic...

Però, ja posats, i si perdem una mica més de temps i pensem una mica en Espanya? Això ens diuen que fem, no? Doncs vinga, fem-ho.

Quin és el projecte d'Espanya per a Catalunya i per a Espanya?

Au, ràpid, en tres segons i en una o dues frases… O en un parell de minuts…

Quin és? Costa de dir, oi?

No, no és que costi, és que és impossible, perquè no existeix. El que hi ha es basa en allò de “más de lo mismo”. Anar tirant. Guau, que estimulant, eh?

Als anys vuitantes i norantes, sí hi havia projecte: modernitat i benestar. I abans també: sortir d'una punyetera vegada del franquisme, deixar de ser África i reinsertar-nos a Europa. I ara? Res. El buit més absolut, a dreta i esquerra, a la vella i a la suposadament nova política. Anar posant pedaços i anar fent, aquesta és la idea, mentre el país entra en decadència, que és al que tendeix des de fa segles.

Fer un país amb projecte, amb una idea d'ell mateix, és extraordinàriament difícil, perquè un país és moltíssimes coses, i contradictòries, a la vegada. Però de tant en tant hi ha qui ho aconsegueix. No és el cas de Catalunya en aquests moments, siguem honestos: la independència no és un projecte de futur, però és molt més que el no-res, sens dubte.

Per tant, tornem-hi, això d'Espanya cap a on va? Aquest meravellós futur comú que ens hauria de seduir i excitar, quin és?

Quatre tòpics barats, gastats, tronats? Aquesta és la idea?


Sort de l'immens conformisme en què ha estat educada la població espanyola i de l'anestèsia que ens injecten continuament, perquè si no aquí estaria tothom fent les maletes o la revolució…  

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes