No, avui no toca

Si algú es pensa, a la plaça de Sant Jaume, que “això” d’avui tapa “allò” d’ahir, que vagi fent, que ja s’ho trobarà. Si algú es pensava, a la Moncloa, que “allò” d’ahir impediria "això" d’avui, dissabte 27 de setembre de 2014, sobretot que no canviï d’idees ni d’assessors: la fàbrica d’independentistes continuarà a ple rendiment, perquè per evitar un trencament pitjor no es poden fer els coses… Per tant, no oblidem el patriarca caigut del seu pedestal, desautoritzat per sempre més per donar lliçons d’ètica a ningú, però... no, avui no toca, no li concedim tampoc el protagonisme del dissabte. 

A mi, ho reconec, em costa també donar-li aquest protagonisme a Mas, perquè no li veig la talla per enlloc, què hi farem… Jo li reservaria el paper central a Rajoy i la seva tropa, que són els autèntics protagonistes, els que la història convoca a un moment d’alt voltatge per al qual tampoc no donen la talla. A veure què fan ara, avui, demà, la setmana que ve. 

Em costa molt, moltíssim, imaginar-me que estaran a l’alçada de la millor història d’Espanya. 

Més aviat me’ls imagino fent-ho tan malament com saben, com fins ara: testosterona, lleis escrites en la pedra, ordre immutable, Espanya eterna, el rotllo de sempre. Testosterona fins a l’abisme i una mica més enllà. A veure qui els té més grossos: massa sovint la història d’Espanya s’ha escrit així.

Ja estem al final del carrer que sabíem que no tenia sortida. I ara què fem? Tot el que sigui més democràcia, sense trampetes partidistes tronades, sense que se’ns escalfi la boca més del compte, sense perdre el control, estarà bé i acabarà portant-nos a tots plegats a algun lloc que valgui la pena. 

La tempesta s’emportarà moltes coses per davant i forçarà canvis esperançadors i sorprenents, segurament entre tensions que caldrà afrontar amb molta calma. Si el sistema democràtic espanyol -imperfecte, viciat- sap oferir una sortida digna i democràtica per a Espanya i Catalunya, ho veurem a partir de demà. Si no, això ja no tindrà marxa enrere i aquesta història s’haurà acabat.

(27 setembre 2014)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes